Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Netanyahu fick jublande mottagande i Brasilien

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu må stå under tuff press på hemmaplan inför vårens stundande nyval. Men vid sin ankomst till Brasiliens parlament, där han närvarade vid den nye presidentens installation i veckan, hyllades han som en hjälte.

Nyheter · Publicerad 15:34, 7 jan 2019

Ett videoklipp på Instagram visar hur jubel bröt ut när den israeliske premiärministern steg ur sin bil vid parlamentet i Brasilia. Ropen stegrades när Benjamin Netanyahu klev upp på bilens dörrkarm för att vinka till den stora grupp människor som hade samlats.

– Israel, Israel, skanderade de.

Brasilien och Israel har haft nära band ända sedan staten Israels grundande 1948, även om det funnits starka spänningar under de senaste 16 åren, då vänstern dominerat Brasiliens politik.

Nu stundar nya tider, och den nye presidenten, Jair Bolsonaro, har kungjort att han kommer att flytta landets Israel-ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Betecknande nog var också Benjamin Netanyahu den förste statsledare som Jair Bolsonaro omfamnade efter att ha svurits in som president, skriver Jerusalem Post.

”Vi kommer att stärka våra bilaterala relationer inom ekonomi, säkerhet och teknologi,” skrev Benjamin Netanyahu på Twitter efter mötet, som han betecknade som början på ”en ny era”. Han berättade även att han fått ta emot en hög brasiliansk utmärkelse: Ordem nacional do cruzeiro do sul (Södra korsets order).

Detta var första gången en israelisk premiärminister besökte Latinamerikas folkrikaste nation och händelsen betecknas i israeliska media som en stor diplomatisk framgång. Måhända ett välbehövligt avbrott i en tid då Benjamin Netanyahu pressas hårt från flera håll inrikespolitiskt – både av envisa korruptionsanklagelser och stundande nyval.

Under sina fem dagar i Brasilien hann Benjamin Netanyahu träffa flera statsledare, men tog sig också tid att, civiklädd, sparka fotboll på stranden Copacabana i Rio de Janeiro.

I Brasilien finns en stor grupp invånare med judisk bakgrund – omkring 120 000 personer – och Benjamin Netanjahu fick ett varmt välkomnande när han besökte en synagoga i Rio de Janeiro förra fredagen.

Alla judiska företrädare i Brasilien var dock inte lika förtjusta, skriver Times of Israel. De saknade ett mer personligt budskap från premiärministern vid ett möte på hans hotell på söndagen, och beklagade att den som fått föra den judiska gruppens talan var en israelisk diplomat och inte någon av ledarna för Brasiliens stora judiska organisationer.

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ. Han föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro.

Han har en bakgrund som officer och fallskärmsjägare och har varit aktiv politiker sedan 1980-talet.

Bedömare förklarar Jair Bolsonaros klara valseger med hans frispråkiga karaktär och löften om tuffa tag mot korruption och brottslighet.

Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet i Brasilien vars ekonomi är på glid.

Bolsonaro är Brasiliens 38:e president.

Källa: TT/AFP

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...