Nederländerna har, tillsammans med grannlandet Belgien, profilerat sig som Europas mest liberala land när det kommer till dödshjälp. Och man gör sig nu redo för att ta ytterligare ett steg. Regeringen vill vidga reglerna för eutanasi till att inkludera dödligt sjuka barn i åldrarna ett till tolv år.
Beräkningen i första skedet är att omkring fem till tio barn per år skulle beröras av ett sådant beslut, rapporterar brittiska The Guardian. Det handlar om barn som är sjuka med dödlig utgång och med ”outhärdligt lidande” som konsekvens och där palliativ vård inte bedöms fungera lindrande.
”Att avsluta livet är det enda rimliga alternativet till ett barns fruktansvärda och hopplösa lidande”, heter det i den nederländska regeringens uttalande, rapporterar tidningen.
Den svenska prolife-aktören Respekt rapporterar att det de senaste åren även bland dödshjälpsförespråkare i Nederländerna konstaterats att det sluttande planet nu är en högst påtaglig verklighet.
Bert Keizer, filosof och geriatriker som arbetat för en nederländsk dödshjälpsklinik, förutspådde 2020 att dödshjälp skulle erbjudas till allt fler grupper och att utvecklingen skulle accelerera.
”Varje gång gränsen flyttas fram öppnas också möjligheten att överskrida den. Detta gäller även på andra etiska områden. Abort var en gång förbjudet, sedan bara till viss del förbjudet, sedan tillåtet till graviditetsvecka 12 och nu är det tillåtet upp till vecka 20”, påpekade Keizer i en artikel han skrev för en nederländsk medicinsk skrift, rapporterar Respekt.
Han framhöll just de tendenser som blivit allt tydligare i länder som Nederländerna, Belgien och Kanada där tillstånd till dödshjälp har hamnat på ett sluttande plan ”längs vilket man oåterkalleligen glider ner mot ett slumpmässigt dödande av försvarslösa sjuka människor”.
De senaste åren har det kommit rapporter om att även personer som inte uttryckligen begärt dödshjälp fått det i Nederländerna. Det finns också regler som tillåter att lugnande medel göms i demenspatienters mat inför dödshjälp.