Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Allt fler omfattas av dödshjälp i Nederländerna – nu senast små barn. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Yves Logghe/AP/TT

Nederländerna öppnar för dödshjälp till ettåringar

Ett regeringsförslag i Nederländerna argumenterar för att små barn, från ett till tolv års ålder, ska kunna få dödshjälp om barnet lider av dödlig sjukdom med svårt lidande och utan hopp om bot.

De senaste åren har även profilerade dödshjälpsförespråkare i landet påpekat att man befinner sig mitt på ett snabbt sluttande plan.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 maj 2023

Nederländerna har, tillsammans med grannlandet Belgien, profilerat sig som Europas mest liberala land när det kommer till dödshjälp. Och man gör sig nu redo för att ta ytterligare ett steg. Regeringen vill vidga reglerna för eutanasi till att inkludera dödligt sjuka barn i åldrarna ett till tolv år.

Beräkningen i första skedet är att omkring fem till tio barn per år skulle beröras av ett sådant beslut, rapporterar brittiska The Guardian. Det handlar om barn som är sjuka med dödlig utgång och med ”outhärdligt lidande” som konsekvens och där palliativ vård inte bedöms fungera lindrande.

”Att avsluta livet är det enda rimliga alternativet till ett barns fruktansvärda och hopplösa lidande”, heter det i den nederländska regeringens uttalande, rapporterar tidningen.

Den svenska prolife-aktören Respekt rapporterar att det de senaste åren även bland dödshjälpsförespråkare i Nederländerna konstaterats att det sluttande planet nu är en högst påtaglig verklighet.

Bert Keizer, filosof och geriatriker som arbetat för en nederländsk dödshjälpsklinik, förutspådde 2020 att dödshjälp skulle erbjudas till allt fler grupper och att utvecklingen skulle accelerera.

”Varje gång gränsen flyttas fram öppnas också möjligheten att överskrida den. Detta gäller även på andra etiska områden. Abort var en gång förbjudet, sedan bara till viss del förbjudet, sedan tillåtet till graviditetsvecka 12 och nu är det tillåtet upp till vecka 20”, påpekade Keizer i en artikel han skrev för en nederländsk medicinsk skrift, rapporterar Respekt.

Han framhöll just de tendenser som blivit allt tydligare i länder som Nederländerna, Belgien och Kanada där tillstånd till dödshjälp har hamnat på ett sluttande plan ”längs vilket man oåterkalleligen glider ner mot ett slumpmässigt dödande av försvarslösa sjuka människor”.

De senaste åren har det kommit rapporter om att även personer som inte uttryckligen begärt dödshjälp fått det i Nederländerna. Det finns också regler som tillåter att lugnande medel göms i demenspatienters mat inför dödshjälp.

Varje gång gränsen flyttas fram öppnas också möjligheten att överskrida den.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00