Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Turkiska presidenten Erdogans hårda kritik är ett sätt att driva Sverige i en viss riktning under Natoprocessen, menar analytikern Aras Lindh. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Natoansökan kan dra in Sverige i storpolitiskt spel

Turkiets president är inte nöjd efter Natosamtalen med Sverige och Finland. Samtidigt aviserar Recep Tayyip Erdogan en ny offensiv i Syrien, där Ankara inte kommer att invänta USA:s tillåtelse.

– Om Erdogan och USA börjar kohandla skulle det kunna bli så att de svenska och finländska Natoprocesserna dras in i detta, säger Aron Lund vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Nyheter · Publicerad 18:00, 30 maj 2022

”Olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå”, sade Erdogan till journalister sent på lördagen, enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

– Utspelet signalerar att Turkiet inte har bråttom och skulle kunna låta processen fortsätta, kanske till och med genom den svenska valrörelsen, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanösternprogram.

Erdogan påstod även att Sverige låter ”terrorister gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

– Erdogan upprepar ungefär vad han har sagt tidigare och det är inga nya krav eller synpunkter, säger analytikerkollegan Aron Lund om Erdogans senaste uttalanden.

Den hårda kritiken från Turkiet mot Sverige beror egentligen inte på att Sverige driver en annorlunda linje mot kurdiska organisationer än andra länder, utan är snarare ett sätt att driva Sverige i en viss riktning under Natoprocessen, enligt Aras Lindh.

– Erdogan är också väldigt kritisk mot hur andra länder hanterar de här organisationerna, och har samma gräl med USA till exempel om att terrorklassa YPG. Men USA är ju redan med i Nato, tillägger Aron Lund.

Turkiet likställer YPG med den kurdiska gerillaorganisationen PKK och har länge motsatt sig att USA samarbetat med YPG i Syrien.

PKK är terrorklassad av USA och EU – och således också av Sverige. Den kurdiska milisen YPG, däremot, gick i täten som västvärldens allierade i krigsinsatsen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

I veckan aviserade Erdogan om en ny offensiv i norra Syrien för att säkra Turkiets södra gräns. Tidigare har turkiska styrkor genomfört tre större militära operationer i norra Syrien och tagit kontroll över områden längs med gränsen.

På lördagen sade Erdogan att Turkiet inte kommer att vänta på USA:s tillåtelse för en ny invasion i Syrien, sedan Washington varnat Ankara om att genomföra invasionen.

– Denna ordväxling mellan USA och Turkiet är mest knuten till Syrienfrågan, men om Erdogan och USA börjar kohandla om saker och ting skulle det kunna bli så att de svenska och finländska Natoprocesserna dras in i detta också. Om Erdogan känner att han hamnar under press kanske han kan trycka på hårdare på detta, säger Aron Lund.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00