Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

I onsdags frågade USA:s kongress ut de verkställande direktörerna för ett antal nätjättar: (fr v) Jeff Bezos från Amazon, Tim Cook från Apple, Sundar Pichai från Google, samt Mark Zuckerberg från Facebook. Foto: Pablo Martinez Monsivais Evan Vucci Jeff Chiu Jens Meyer/AP/TT

Nätjättar ställdes mot väggen – anklagades för ”censur”

”Techjättarna är ute efter konservativa.” Det sade republikanen Jim Jordan förra veckan då ledarna för Facebook, Amazon, Apple och Google ställdes mot väggen i den amerikanska kongressen.

Därefter räknade han upp en dussintal händelser där konservativa inlägg ”censurerats”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 aug 2020

Det var i onsdags som ledare för några av de största it-företagen i världen frågades ut i kongressen. Huvudfrågan som diskuterades var huruvida bolagen, i ljuset av USA:s konkurrenslagar, har blivit för mäktiga.

Utfrågningen, som delvis skedde digitalt, inleddes dock med frågan om ifall bolagen missgynnar republikanerna och andra konservativa.

– Låt mig komma till saken direkt: Techjättarna är ute efter konservativa. Det är inte en misstanke, det är inte en aning, det är fakta, sade den republikanske Ohiopolitikern Jim Jordan.

Därefter radade han upp en mängd händelser där bolagen tagit bort eller blockerat konservativa inlägg. Det handlade bland annat om tweetar från Trump som plockats bort, böcker som uteslutits av Amazon, prolife-annonser som tagits bort av Facebook och sidor som ”censurerats” av Google.

– Vi är 97 dagar från valet. Den makt som de här företagen har för att påverka vad som händer i valet, vad folket får se före valet, är ganska viktig, sade Jim Jordan.

Han lyfte även fram det faktum att Facebook-anställda har vittnat om att de sorterat bort Trump-positivt innehåll och att en högt uppsatt Google-anställd skrivit att de gjorde en ”tyst donation” för att få latinamerikaner i ”nyckelstater” att rösta i presidentvalet 2016, men att de överraskades av att många latinamerikaner röstade på Trump.

– Kan du lova amerikanerna i dag att ni inte kommer skräddarsy era funktioner för att hjälpa Joe Biden i det kommande valet? sade Jim Jordan till Googles vd, Sundar Pichai.

Pichai försäkrade att Google ”stöder båda kampanjernas arbete”, men gav inget rakt svar på frågan.

Efter att Jim Jordan upprepat sin fråga ett flertal gånger sade Sundar Pichai till slut:

– Du har mitt löfte. Det har alltid varit sant, och vi kommer fortsätta uppträda på ett neutralt sätt.

Även Facebooks vd, Mark Zuckerberg, försäkrade att de försöker utföra sitt arbete på ett neutralt sätt. Zuckerberg sade att företaget inte anställer moderatorer baserat på ideologi, men påpekade att företaget i sitt arbete med att ta fram policyer arbetar med grupper med olika synsätt.

Han kunde dock inte nämna någon konservativ grupp som företaget konsulterar.

När det gäller faktagranskning – där Facebooks moderatorer raderar inlägg som bedöms vara osanna – hänvisade Zuckerberg till företaget Poynter Institute som uppges vara den som tar fram riktlinjerna åt faktagranskarna.

Företrädare för Twitter var inte närvarande vid utfrågningen och kunde därmed inte försvara sig.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10