Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Lika enkelt som man behandlar nästäppa hoppas israeliska forskare att man i framtiden ska kunna både förebygga och behandla posttraumatiskt stressyndrom. Foto: Claudio Brescian/TT

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska forskare.

Sprejen ska innehålla psykedeliska substanser, men i så små och precisa mängder att oönskade biverkningar, som till exempel hallucinationer, ska kunna undvikas.

Nyheter · Publicerad 12:00, 18 maj 2022

Det israeliska biomedicinföretaget Madigral Mental Center har tagit fram en behandling av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) med psykedeliska substanser i en nässprej, rapporterar nyhetssajten NoCamels.

Enligt förhoppningen ska sprejen inte bara kunna behandla PTSD, utan även förebygga att människor drabbas av det, genom snabb behandling när de kommer i kontakt med vården strax efter att ha drabbats av en traumatisk upplevelse.

Genom att företaget använder ett israeliskt avancerat system med mycket små organiska nanopartiklar, som transporterar de verksamma substanserna direkt från näsan till hjärnan, så tror sig forskarna kunna ge en mycket liten och exakt doserad, snabbverkande, och effektiv behandling.

Behandlingen av folksjukdomen PTSD handlar traditionellt om psykoterapi och mediciner som påverkar nervsignalämnena serotonin och noradrenalin; mer nyligen har israeliska forskare också upptäckt god effekt av så kallad hyperbar syrgasbehandling.

Användning av psykedeliska droger för att behandla psykisk sjukdom är något som det har forskats på länge och som av vissa ses som mycket lovande, vilket bland annat framgick i SVT:s Vetenskapens värd i avsnittet ”Frisk av magiska svampar”, som sändes för några veckor sedan.

Samtidigt framgår det också i dokumentären hur patienterna får kraftiga hallucinationer och måste övervakas under behandlingen.

Detta tror dock de israeliska forskarna inte ska vara ett problem i det här fallet.

– När man verkligen talar om nanodosering så kommer det aldrig så långt som till hallucination. Det gör bara exakt det som det behöver göra, säger den kliniske psykologen Or Doek.

Planen är nu att den psykedeliska nässprejen ska genomgå pre-kliniska studier i år och kliniska studier 2023. Målet är att först komma fram till rätt blandning av de psykedeliska substanserna psilocybin och ketamin, och sedan att säkerhetstesta behandlingen.

När man verkligen talar om nanodosering så kommer det aldrig så långt som till hallucination. Det gör bara exakt det som det behöver göra.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier