Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Nära hundra personer portas från S i Botkyrka

Socialdemokraterna i Botkyrka nekar 98 personer medlemskap, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att ett värvnings-sms skickats runt till stöd för den förre kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin.

Nyheter · Publicerad 18:00, 6 mar 2023

– Det är en kombination av att medlemstillströmningen har varit helt exceptionell. Och att vi sett det här meddelandet skickas runt om att man uppmanas gå med enkom för att stödja en viss kandidat vid en viss omröstning, säger Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholms län, till radion.

Enligt Westlund hade partiet under samma period förra året två medlemsansökningar.

Den kraftiga tillströmningen av ansökningar kommer inför S i Botkyrkas viktiga möte den 18 mars. Då ska en ny gruppledare, tillika kandidat till ny kommunstyrelseordförande, utses.

Bakgrunden är de interna slitningar som pågått sedan Östlin röstades ner i en förtroendeomröstning den 28 januari, för att ett par veckor senare avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Uppgifter i olika medier säger att det kan ha varit en kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till kriminella gäng. Men enligt partiets egen utredning har man inte funnit några belägg för att det funnits en sådan infiltration. En person som inte samarbetat i utredningen uteslöts dock ur partiet.

Och Åsa Westlund, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, kunde inte garantera att det inte finns några gängkriminella i partiets Botkyrkaavdelning.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Kristersson bjuder in samtliga partiledare till möte om gängvåldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00