Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Nära 40 000 lyfte upp Jesus på Ungerns nationalarena

Bethel, Planetshakers, Michael W Smith och Chris Tomlin ledde lovsång vid det årliga Jesus-eventet ”Ez az a nap” i Budapest på lördagen. Uppåt 40 000 besökare uppges ha besökt eventet.

– Förmodligen det mäktigaste som 99 procent av besökarna har upplevt, säger Peter Strand, svensk missionär i Ungern, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 12:00, 29 jul 2022

Dörrarna till arenan öppnades klockan tolv och sedan avlöste de lovsjungande artisterna och banden varandra fram till klockan 22. Bethel, Planetshakers, Michael W Smith, Chris Tomlin och London Gospel Choir var några av de mest kända artisterna. Och det blev en oerhörd manifestation som, enligt de uppgifter Världen idag tagit del av, kan ha samlat uppemot 40 000 besökare.

Arrangören ”Detta Är Dagen” hade chartrat tusen bussar som hämtade folk även från Österrike, Rumänien och Slovakien.

– Det var bussar överallt alltså, utanför stadion, så det var en väldigt mäktig syn, säger Peter Strand.

Musiken varvades med vittnesbörd och bön och Peter Strand beskriver den helige Andes närvaro inne på arenan.

– Det var starkt alltså redan i början, och mycket folk. Det var säkert 20 000 personer i publiken redan innan klockan ett. Och det var folk från alla möjliga olika församlingar, säger Peter Strand.

Rörelsen ”Detta Är Dagen” startades av Viktor László sedan han fått se en stor kristen konsert på Wembley i London 1997. Sedan dess har rörelsen anordnat konserter som vuxit från år till år. 2020 siktade man på att hyra Ungerns nybyggda nationalarena för fotboll Puskás Aréna med 67 000 sittplatser. Pandemin kom dock i vägen men i år kunde eventet genomföras.

Hur kändes det att få vara med bland kanske 40 000 troende på ett och samma ställe i lördags?

– Förmodligen det mäktigaste som 99 procent av besökarna upplevt. Också känslan att det är absolut inte ”kört” för Europa. Gud har 10 000-tals troende som är redo att göra vad de kan för att väckelse ännu en gång ska komma till denna kontinent, säger Peter.

Kristendomen är mer central i Ungern än i många andra EU-länder. Den i omvärlden ofta hårt kritiserade premiärministern, Viktor Orbán, och hans parti, kristdemokratiska Fidesz, har bland annat genomfört lagändringar som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga, något som Världen idag rapporterat om tidigare.

– Utrikes- och justitieministrarna samt presidenten står alla med Orban i de bibliska riktlinjerna. Församlingarna här står också med honom starkt, menar Peter Strand.

Viktor Orbans son, Gáspár Orban, är en profil inom den ungerska väckelserörelsen och har arrangerat kristna ungdomssamlingar som samlat 4 000 personer.

– Här i Budapest finns en av Europas allra största frikyrkoförsamlingar, Hit Gyülekezete. Hit kommer runt 6 000 människor på gudstjänst varje lördag, berättar Peter Strand.

Det var starkt alltså redan i början, och mycket folk. Det var säkert 20 000 personer i publiken redan innan klockan ett. Och det var folk från alla möjliga olika församlingar.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10