Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Föreställningen Avslöjad spelas under midsommarveckan i Sverige. Där får publiken se sidor av Samuel Ljunbgblahd och Egil Svartdahl som de inte fått se tidigare. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som bjuder på både gapskratt och djupt allvar.

Nyheter · Publicerad 12:27, 20 jun 2019

En föreställning om livets upp- och nedgångar, så beskrivs den föreställning som artisten Samuel Ljungblahd och norska tv-pastorn Egil Svartdahl medverkar i. Den spelades i Norge i höstas och i dag på Gullbrannagården.

Många frågar sig kanske hur det kommer sig att dessa två herrar gör en föreställning tillsammans. Egil Svartdahl förklarar:

– Vi har träffats på olika ställen och festivaler då han har sjungit och jag har predikat. Då har vi känt att här är två hjärtan som slår tillsammans när vi möts och därför funderat kring vad vi kan göra något mer.

Tillsammans med regissören Caroline Svartdahl, dotter till Egil Svartdahl, har de skapat en föreställning som bygger på deras egna livshistorier varvat med låtar från Ljungblahd. Det utlovas en bred blandning med allt från hysteriska skratt, igenkännande till djupa och smärtsamma ögonblick. I denna föreställning håller ingen av dem tillbaka utan menar att de blottlägger sig själva inför publiken.

– Vi hade en önskan om att säga något viktigt om nåden. Vi tänkte att om vi avslöjar vilka vi är så kanske folk förstår hur beroende vi är av nåd. Både från Gud och från dem som lever nära oss, säger Svartdahl.

Att leva utan filter i dagens samhälle är inte enkelt och något som både artister och predikanter kämpar med medger Ljungblahd.

– Det finns vissa grejer där det är lätt att berätta om svagheter men ofta gör jag det på ett sätt så att det slutar med att jag ändå kommer vinnande ur. Men vissa delar ska jag inte komma vinnande ur. För det som jag ska berätta finns det ingen vinst i, det är bara dåligt, säger han.

Duons förhoppning med föreställningen är att få visa både det smärtsamma men också det nödvändiga med att vara öppen och ärlig med sitt liv.

– Om människor ser att Egil och Samuel har det här bagaget och faktiskt ändå är med och får vara med, då borde ju alla kunna det också. Om det finns rum för oss då finns det rum för dig, säger Ljungblahd.

– Sårbarhet ger närhet. Jag tror inte det blir någon närhet och intimitet utan sårbarhet, säger Svartdahl.

Även om flera delar av föreställningen är tunga bitar lovar de att ingen ska känna att de går ifrån en begravning.

– Vi tar folk från hysteriska och rolig ögonblick till djupt allvar och till väldigt crazy humor. Det är fantastiskt att se att publiken hänger med i den resan, säger Svartdahl.

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...