I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Svea hovrätt avslutade under måndagen förhandlingarna i frågan om vem som ska ha den juridiska vårdnaden av tvångsomhändertagna Dominic Johansson. Dom faller den 20 december. Foto: Eva Janzon

”Myndigheterna har gjort föräldrarna till främlingar”

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 nov 2012

Dominic Johanssons föräldrar riskerar att sabotera sonens liv i den fosterfamilj där han bor, och bör därför fråntas den juridiska vårdnaden. Det hävdade Gotlands socialnämnd på måndagen i Svea hovrätt. Men Dominics föräldrar fortsätter att bestrida det tvångsomhändertagande som skedde sommaren 2009.

– Motparten har försökt att stryka ett streck över det som hände i juni 2009. Men det var ett brott som traumatiserade mina huvudmän, deras son och hela släkten, sa advokat Ruby Harrold-Claesson i sitt slutanförande, där hon även menade att den numera elvaåriga pojken av myndigheterna utsatts för "föräldraalienation".
Gotlands socialnämnd har överklagat en dom från tingsrätten, som i somras beslöt att inte föra över vårdnaden av pojken till en jurist med erfarenhet av tvångsomhändertagna barn. Nämnden vill samtidigt att pojken bor kvar hos fosterfamilj där han varit i tre år nu.
– De ska inte behöva dras in i olika processer, utan ska bara få Dominic att känna sig så trygg som det någonsin går, sa advokat Richard Ploman i hovrätten.

Han motiverade behovet av en överflyttning av vårdnaden med att föräldrarna, och i synnerhet Christer Jo­hansson, alltsedan tvångsomhändertagandet
"fokuserat på de egna behoven och bortsett från sido­ef­fek­terna, oavsett om de skadar barnet".
Det socialnämnden håller emot föräldrarna, sa Richard Ploman, är att de under sina mycket begränsade umgängen med sonen talat om rättsprocessen, att de vid ett tillfälle försökt träffa sonen i hans skola, att Christer Johansson olovandes förde med sig pojken från ett umgänge, och att föräldrarna släppt ut känsliga uppgifter om sin son och rättsprocessen på Internet.
– I botten ligger enligt nämndens uppfattning ett barn som drabbats av omsorgsbrister genom föräldrarnas beteende, sa Richard Plo­man, och beskrev Dominic som "ett barn som behöver skyddas och kompenseras".
– Nu är strategin för honom att kapsla in det här, att inte vilja tala om det, och vad det betyder för framtiden är svårt att säga.

Christer och Annie Johans­son bestrider att det förelåg några så kallade omsorgsbrister sommaren 2009, då familjen stod i begrepp att flytta till Indien.
– Socialen lägger fram det som att Dominic inte var någon eller hade ett liv före omhändertagandet, sa Christer Johansson i rätten, som dessförinnan fått se bilder tagna på pojken under åren före omhändertagandet.
– Men den man nu vårdar är den person som Dominic tagit på sig som ett skydd.
Det som framför allt låg till grund för socialnämndens agerande den 25 juni 2009, då Dominic sonika togs av flygplanet som skulle tagit honom till Indien, var att föräldrarna under året före den planerade flytten hållit sonen hemma från skolan. Men man har även haft anmärkningar på Christer Johanssons psykiska hälsa och på att pojken inte tagits till sedvanliga BVC-kontroller.
– Det är en liten människa som har rätt till sina föräldrar om de inte har gjort något utöver det vanliga Och det vi har gjort är att ge honom sju friska år, sa Christer Johansson.

LÄS ÄVEN

• Indiens ambassad engagerar sig i fallet

• Fallet Dominic uppe i hovrätten

Dominics föräldrar har valt isolering
Dominics vårdnad uppe i hovrätten

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Brian Houston kliver av styrelser

Hillsong. Den australiska församlingen Hillsongs grundare Brian Houston meddelar att han lämnar församlingens... torsdag 23/9 07:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier