Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En polis håller vakt när kristna samlas till gudstjänst intill en nedbränd kyrka i indonesiska provinsen Aceh på söndagen. Tusentals kristna flydde i förra veckan sedan muslimer bränt ner flera kyrkor och nu ska myndigheterna riva tio kyrkor. Foto: YT HARYONO / Reuters / TT

Myndigheter river kyrkor

Myndigheter i indonesiska provinsen Aceh började på måndagen riva ett antal kristna kyrkor, efter påtryckningar från hårdföra muslimska grupper. Flera tusen kristna flydde efter attacker mot kyrkor i förra veckan.

Nyheter · Publicerad 12:11, 23 okt 2015

Med yxor och släggor gick myndighetspersonal lös på flera mindre kyrkor i distriktet Singkil i Aceh på måndagen, under beskydd av över 200 poliser och militärer, rapporterar BBC.

Myndigheterna hade först ålagt församlingsmedlemmarna att själva riva ner sina kyrkor, men de vägrade.

– Hur kan vi göra det? Det är kyrkan som vi byggt för att be. Det är omöjligt, sade Paima Berutu, en av kyrkoledarna, till BBC.

– En del av oss tittade [på förstörelsen] på avstånd, män och kvinnor. Det var smärtsamt, sade Berutu. Reuters rapporterar att många brast ut i gråt när de såg sina kyrkor rivas ner.

Beslutet att riva kyrkorna, som uppges vara byggda utan tillstånd, fattades av lokala myndigheter i Aceh efter att radikala muslimer krävt att kyrkorna skulle stängas. Det strängt muslimska Aceh har ett stort mått av självstyre och den indonesiska regeringen står inte bakom beslutet.

Våldsamheterna inleddes efter att hundratals muslimer, bland dem medlemmar i hårdföra Islamic Defenders Front, samlades utanför lokala myndighetslokaler i Singkil den 9 oktober och krävde att alla kyrkor skulle stängas, enligt World Watch Monitor, WWM, som bevakar förföljelse av kristna. Det ledde till att myndigheterna, i samråd med muslimska organisationer, beslöt att tio kyrkor skulle rivas, skriver WWM. Överenskommelsen bröts snabbt, då en mobb på 700 personer den 13 oktober brände ner en kyrka, som inte heller var bland dem som skulle rivas.

Enligt BBC brändes tre kyrkor ner under förra veckan, och när kristna försvarade sina kyrkor dödades en av de muslimska angriparna.

Flera tusen invånare, varav de flesta kristna, flydde från Sinkil i förra veckan efter attackerna mot kyrkorna, skriver Jakarta Post. Hundratals poliser och militärer som sänts ut för att förhindra attacker, lyckades inte stoppa angriparna som anlände i hundratal i lastbilar, enligt tidningen.

Sedan dess har säkerheten skärpts och nu är det över 1 300 poliser och militärer i området som patrullerar gator och skyddar kyrkor, skriver Reuters. Enligt polisen har de som flytt återvänt sedan situationen lugnat ner sig.

Förra veckans våldsamheter ledde till ett möte mellan politiska och religiösa ledare på söndagen, vilket ska ha lett till ett beslut om att kyrkorna skulle stängas, enligt Reuters.

Officiellt hävdar myndigheterna att beslutet fattats för att kyrkorna saknar tillstånd.

– Vi har ansökt om bygglov gång på gång och allt vi ber regeringen om är att vi ska få det tillståndet, sade kyrkoledaren Paima Berutu till Reuters.

I Aceh krävs underskrifter från 120 lokala invånare och byledaren för att bygglov ska medges, vilket innebär att många kyrkor får avslag, konstaterar UCA News.

Förutom kyrkor ska också två katolska missionsstationer i byarna Lae Mbalno och Napagaluh rivas, berättar prästen Alfons Pandiangan för UCA News.

– Om missionsstationerna rivs kommer katoliker att fira gudstjänst i hemmen. Jag har hört att byfolk låter de troende be i hemmen på kvällarna, så söndagsgudstjänster kommer att hållas i hem, säger han.

Indonesiens president Joko Widodo uppmanade i förra veckan till ett slut på våldsamheterna. "Varje akt av våld, oavsett anledning, för att inte nämna om det är relaterat till religion och tro, kommer att döda mångfalden", skrev presidenten på Twitter på onsdagen.

Kyrkornas världsråds generalsekreterare Olav Fykse Tveit uttryckte på tisdagen sitt stöd till de utsatta kristna i Singkil. I ett brev till kyrkoledare skriver han att attackerna är "förkastliga".

"Kyrkornas världsråd fördömer allt sådant våld mot människor och samhällen på grund av deras religiösa identitet", skriver Tveit och uppmanar regeringen att snabbt ställa de ansvariga inför rätta.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Fakta: Sharialagar i Aceh
• I provinsen Aceh, med fem miljoner invånare, råder sharialagar och befolkningen är till 98 procent muslimer.  Indonesien är världens största muslimska land, men i övriga landet råder i huvudsak en mer moderat islam, till skillnad från Aceh där radikala islamister har större inflytande.
• Aceh, på nordspetsen av ön Sumatra, började tillämpa sharialagar 2001 sedan regionen fått en särskild autonomi efter en överenskommelse med regeringen, som gav efter för att få slut på separatisters försök att med våld göra Aceh till ett självständigt land. Acehs självständighet ökades ytterligare när ett fredsavtal slöts 2005. 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier