Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Muslimer vill visa stöd för judarna

Muslimer som bildar en mänsklig skyddsmur runt stadens synagoga. En sådan manifestation tror Göteborgs interreligiösa råd vore ett sätt att bemöta den oro som rörts upp av förra helgens terrordåd i Köpenhamn och som bland annat kostade en judisk man livet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 feb 2015

– Jag tycker att det vore väldigt kraftfullt, som ett sätt att upprätta ett slags symboliskt skydd för judiskt liv i Göteborg, säger Peter Borenstein, rabbin i stadens judiska församling och ordförande i Interreligiösa rådet.

Förslaget kom från rådets vice ordförande, imam Yasser Hammoud från Göteborgs moské. Han berättar att idén framkastats av en journalist han talat med.

– Det fick mig att tänka på hur man gjort under protesterna mot [Egyptens president Hosni] Mubarak på Tahirtorget i Kairo, säger han till Världen idag, dagen efter onsdagens möte i Interreligiösa rådet.

– Där vakade de kristna runt muslimerna när de hade sin fredagsbön, och muslimerna gjorde detsamma för de kristna när de samlades till bön på söndagen.

Tanken är att som en akt av solidaritet bilda en mänsklig ring runt synagogan eller kvarteret där synagogan ligger. Hur och när det kan göras måste först förankras både i moskén och i synagogan, säger Yasser Hammoud.

– Men jag tycker att det kunde vara ett sätt att visa att vi troende sitter i samma båt och ställer upp för varandra när något händer. På samma sätt som det skulle vara bra att man visade oss solidaritet när våra lokaler utsätts för hot eller förstörelse. Det är också ett sätt att markera mot att någon förstör den ordning vi har i samhället.

För bara en vecka sedan, dagen före händelserna i Köpenhamn, deltog hela 700 av moskéns medlemmar i en aktion tillsammans med Svenska kyrkan i Lundby, som ligger på samma gata på Hisingen. Under parollen "Stärka banden!" ställde sig medlemmar från båda församlingarna vid ett rep som sträckte sig mellan moskén och kyrkan, och fikade sedan hos varandra.

Göteborg har en mångårig tradition av möten och samarbeten över religionsgränserna, och Peter Borenstein tror att detta har hjälpt till att skapa en relativt god stämning mellan olika grupper.

– Göteborg har alltid varit känd som en liberal stad, vilket går tillbaka till gamla tider med internationell handel, säger han.

– Så det är möjligt att det varit relativt lugnt här också utan vårt interreligiösa arbete. Men vi vill nog ändå tro att den här typen av arbete och kontakter är i linje med göteborgsandan och hjälper till att vidmakthålla den också när tonläget skärps.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...