I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Personerna och platsen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Adam Ihse / TT

Muslimer fick hjälp – kristna fick nobben

De kristna som tvingats lämna ett asylboende efter hot från extrema muslimer kan även ha diskriminerats av personalen.– Vi fick nej när vi bad om särskild mat vid fastetiden. Muslimerna däremot fick hjälp vid Ramadan, säger en av de kristna till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 aug 2015

Det har gått några veckor sedan tidningen Östra Småland avslöjade uppgifter om trakasserier på asylboendet. Skrämda av hot från extrema muslimer, uppgavs kristna ha flyttat ifrån boendet. En av dem berättar nu för Världen idag att problemen inte bara bestod i hot från andra boende. Man ska också ha utsatts för diskriminering av personalen, enligt mannen.

– Under den kristna fastan bad vi om särskild mat. Det handlade om enkla saker. Men den man i personalen vi talade med – som har en ledande ställning – vägrade att hjälpa oss med detta. Han sa att de bara tar hänsyn till Ramadan, inte till den kristna fastan, berättar mannen.

Han berättar vidare att företaget som driver boendet hade anlitat två-tre andra flyktingar för att hjälpa till i köket. Dessa ska, enligt mannen, ha uppträtt otrevligt mot de kristna matgästerna.

– De gav bland annat mer mat till muslimer, hävdar han.

Mannen menar vidare att personalen inte varit nog lyhörda när de kristna tagit upp olika fall av hot från andra boenden. De ska bland annat ha avstyrt tanken på att tillkalla polis.

– De ville inte ge bilden av att de hade några problem på boendet. De sa att jag inte behövde vara orolig.

– Men jag var livrädd, betonar han. Jag har även sett extrema människor som dessa i mitt hemland. De har ett sådant hat i sig mot oss kristna.

Efter de första rapporterna om att kristna flyr asylboendet, kontaktades Migrationsverket. Verkets ställföreträdande chef förklarade då för Östra Småland att man såg väldigt allvarligt på situationen. Man anordnade en informationsträff där svenska lagar och regler förklarades för de boende. Här fick de också information om hur samhället fungerar och hur man förväntas att uppträda på boendet.

Om hoten mot de kristna därmed har upphört är oklart. Enligt mannen vill emellertid ett antal kristna fortfarande lämna boendet.

– Men de får ingen hjälp av myndigheterna och måste därför stanna på hotellet. Själva har de inga pengar att kunna hyra lägenhet, säger han.
Mannen är chockad över det Sverige dit han sökt sig som flykting.

– Jag trodde att jag kom till ett kristet land. Jag hade rymt från dessa fanatiska människor i mitt hemland. Och nu hittar jag dem här. Varför gör den svenska regeringen inget åt dem?

Han hejdar sig och framhåller att Jesus faktiskt uppmanat honom att älska alla, även muslimer.

– Alla muslimer är inte dåliga men se bara vad som händer i Syrien. Mer än 200 kyrkor har förstörts av muslimer, och kristna förföljs och dödas varje dag.

Räddningen för den kristne mannen var kontakten med Svenska kyrkan. Med kyrkans hjälp fick han också hjälp att flytta till en annan plats där han nu bor i väntan på asylbesked. Samtidigt har han fortfarande kontakt med orten och försöker hjälpa de kristna på boendet.

– Vi försöker hitta platser där de kan bo. Myndigheterna gör inget för dem så vi får försöka lösa detta själva. Varför gör Sverige inget åt detta?

Mannen skulle önska att Sverige ordnade särskilda boenden för kristna flyktingar.

– Inte för att vi ska ha det bättre än andra, bara för att det ska vara lika.

Han berättar hur kristna på asylboendet vid ett tillfälle – efter att ha sett behoven hos många av de boende – gick till Svenska kyrkan och bad om hjälp.

– Kyrkan skickade då med oss mycket kläder. Vi delade sedan ut kläderna på boendet – till både kristna och muslimer, betonar han.

– Kan du tänka dig att en del muslimer talar illa om oss ändå. Vi gör gott mot dem, de gör ont tillbaka. Varför? För att vi är kristna.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se


Läs mer:

Kyrkan: Detta är orimligt

Migrationsverket: Vi har gjort ett misstag

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00