Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Elon Musk har många järn i elden. Här ses han med sin son efter en konferens som ägde rum i Miami Beach i tisdags. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Musk tros starta konkurrent till AI-roboten Chat GPT

För några veckor sedan varnade Elon Musk för farorna med AI. Nu har företagsmogulen startat ett bolag som verkar vara avsett att konkurrera med det omtalade Open AI.

Många frågar sig ifall satsningen ska vara en motpol till ”woke”-agenda inom artificiell intelligens.

Nyheter · Publicerad 22:00, 20 apr 2023

Twitter- och Teslachefen Elon Musk står angiven som ansvarig för X.AI, ett nybildat företag i delstaten Nevada, visar formella dokument som medier i USA citerar.

The Financial Times rapporterar att mångmiljardären bjudit in investerare, som redan har stora andelar i hans företag Tesla och Space X, att gå in även i den nya satsningen.

– Det är ett gäng som investerar i detta. Det är på riktigt och de är entusiastiska, säger en källa till tidningen.

Musk ägde för över 20 år sedan ett bankföretag som hette X. Det omvandlades sedan till Paypal och blev startskottet för entreprenörens jättelika förmögenhet. Nu vill han enligt källorna konkurrera med Open AI, företaget bakom Chat GPT, den omtalade mjukvaran för artificiell intelligens.

Samtidigt har Musk länge varnat för riskerna med AI, faran att vi ska förlora kontrollen över självgående elektroniska system. Nyligen ställde han sig bakom ett öppet brev till världens beslutsfattare, med budskapet att utvecklingen av kraftfulla AI-system måste pausas.

Musk var en av grundarna av Open AI, men lämnade företaget 2018. Numera finansieras det till stor del av mjukvarujätten Microsoft.

Elon Musk har varnat för att programmera AI till att vara ”woke”, det vill säga politisk korrekt. Han menar att det innebär att AI kommer presentera lögner och att det är en livsfarlig väg. Många frågar sig nu ifall hans egen AI-satsning ska vara en motpol till detta.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00