Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Museum nobbar Vilks karikatyrer – kritiseras

Tunga röster anser att Moderna museet bör ställa ut Lars Vilks Muhammedkarikatyrer. Men museet säger nej och menar att konsten är hatisk och kränkande. Kritiker avfärdar den motiveringen med att konst i allmänhet kan uppfattas som kränkande.

Nyheter · Publicerad 20:00, 11 okt 2021

Flera kulturdebattörer uppmanar nu Moderna museet i Stockholm att ställa ut nyligen bortgångne Lars Vilks teckningar av Muhammed som rondellhund, detta i syfte att hedra konstnärens gärning för yttrandefrihet.

Konstkritikern Mårten Arndtzén är en av dem som anser att Moderna museet ska visa upp Lars Vilks omdebatterade teckningar.

– De borde bevaras, de är de enskilt viktigaste teckningarna i 2000-talets svenska konsthistoria hittills, säger han till SVT:s Kulturnytt.

Moderna museets chef Gitte Ørskou benämner Lars Vilks som en betydande konstnär och förklarar att ”yttrandefrihet och konstens frihet är självklara kärnvärden för museet”, men säger nej till att ställa ut teckningarna.

”Jag måste säga att jag förvånas över att flera tongivande konstkritiker så tvärsäkert tycker att det är så självklart att inkludera verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi i Moderna museets samling”, skriver Gitte Ørskou i en debattartikel i Sydsvenskan.

Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson ger dock inte mycket för Gitte Ørskous motivering.

”Om det resonemanget gällde skulle väggarna på landets konsthallar bli tomma”, skriver han i tidningen.

2015 rapporterade medier om att Lars Vilks själv ville donera sina teckningar av rondellhundar till Moderna museet, men fick nej.

”Naturligtvis borde Vilks representeras mycket mer omfattande på Moderna museet. Konstinstitutionerna måste nu ge Lars Vilks den konstnärliga upprättelse han aldrig fick när han levde”, skriver konstkritikern Thomas Millroth i Sydsvenskan.

Om det resonemanget gällde skulle väggarna på landets konsthallar bli tomma.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier