Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Museum nobbar Vilks karikatyrer – kritiseras

Tunga röster anser att Moderna museet bör ställa ut Lars Vilks Muhammedkarikatyrer. Men museet säger nej och menar att konsten är hatisk och kränkande. Kritiker avfärdar den motiveringen med att konst i allmänhet kan uppfattas som kränkande.

Nyheter · Publicerad 20:00, 11 okt 2021

Flera kulturdebattörer uppmanar nu Moderna museet i Stockholm att ställa ut nyligen bortgångne Lars Vilks teckningar av Muhammed som rondellhund, detta i syfte att hedra konstnärens gärning för yttrandefrihet.

Konstkritikern Mårten Arndtzén är en av dem som anser att Moderna museet ska visa upp Lars Vilks omdebatterade teckningar.

– De borde bevaras, de är de enskilt viktigaste teckningarna i 2000-talets svenska konsthistoria hittills, säger han till SVT:s Kulturnytt.

Moderna museets chef Gitte Ørskou benämner Lars Vilks som en betydande konstnär och förklarar att ”yttrandefrihet och konstens frihet är självklara kärnvärden för museet”, men säger nej till att ställa ut teckningarna.

”Jag måste säga att jag förvånas över att flera tongivande konstkritiker så tvärsäkert tycker att det är så självklart att inkludera verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi i Moderna museets samling”, skriver Gitte Ørskou i en debattartikel i Sydsvenskan.

Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson ger dock inte mycket för Gitte Ørskous motivering.

”Om det resonemanget gällde skulle väggarna på landets konsthallar bli tomma”, skriver han i tidningen.

2015 rapporterade medier om att Lars Vilks själv ville donera sina teckningar av rondellhundar till Moderna museet, men fick nej.

”Naturligtvis borde Vilks representeras mycket mer omfattande på Moderna museet. Konstinstitutionerna måste nu ge Lars Vilks den konstnärliga upprättelse han aldrig fick när han levde”, skriver konstkritikern Thomas Millroth i Sydsvenskan.

Om det resonemanget gällde skulle väggarna på landets konsthallar bli tomma.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier