Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Denis Mukwege, läkare och människorättsaktivist från DR Kongo, vid presskonferensen i Pingsthuset. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Mukwege vill se tryck mot DR Kongo

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 nov 2012

– I 16 år har vi sett kvinnor våldtas, misshandlas och komma tillbaka till oss gång på gång. Läkaren Denis Mukwege från DR Kongo är i Sverige och berättar om mordförsöket mot honom och den svåra situationen i hemlandet.

Denis Mukwege som utsattes för ett mordförsök i sitt hem förra veckan är nu i Sverige för att tillsammans med sin familj vila upp sig.
På en presskonferens i Pingsthuset i Stockholm på torsdagen berättade han för svenska journalister om angreppet och om säkerhetssituationen i Demokratiska republiken Kongo.
– Jag skulle inte vara här i dag om det inte vore för ett mirakel, konstaterade Denis Mukwege på presskonferensen i Pingsthuset i Flemingsberg. Han fortsatte sedan med att måla en nedslående bild av situationen i DR Kongo.
– Förra året började vi se en förbättring i statistiken över angripna människor. Olyckligtvis blev säkerhetssituationen värre igen vid årets början och nu har vi sett nya offer som kommer till Panzisjukhuset  och  har utsatts för övergrepp.
– Det här är ett direkt resultat av det nya kriget mellan DR Kongo och rebellgruppen 23 marsrörelsen (M23).

Mukwege berättade om hur den kongolesiska befolkningen fått stå offer för våld och särskilt sexuellt våld i sexton år. I Panzisjukhuset, som byggdes med stöd från PMU och Läkarmissionen under förra kriget, möter de just kvinnor som utstått övergrepp och de gör allt de kan för att hjälpa dem.
– Vi ger inte bara medicinsk behandling utan ger även psykologisk, juridisk och ekonomisk hjälp. I två år har vi nu försökt åtgärda konsekvenserna av problemen, men orsakerna finns fortfarande kvar, sade Mukwege.
Han förklarade att det var just efter en resa i ett försök att uppmärksamma omvärlden på problemen som han utsattes för ett attentat.
När han på kvällen en kort stund var ute för att hjälpa en patient, tog sig flera beväpnade män in i familjens hem.

Denis Mukwege berättar hur männen övermannade alla som fanns i huset, satte barnen i soffan och riktade sina vapen mot dem och hotade dem med döden om de ens sa ett knyst.
Väl tillbaka vid huset körde Mukwege in sin bil genom grinden och möttes av en beväpnad man som tvingade ut honom ur bilen, ställde upp honom och riktade sitt laddade och osäkrade vapen mot honom.
– Då kom den stackars mannen, Joseph, som jobbade hos oss, ut för att försöka rädda mig. Han sprang åt vårt håll för att hoppa på mannen, som vände sig om och sköt två skott och Joseph föll till marken. Samtidigt föll jag till marken och jag har svårt att återge vad som hände sen, men plötsligt satte sig alla männen i min bil och åkte därifrån, berättade en fortfarande skakad Mukwege.

Från omvärlden ställs nu krav på ökad säkerhet för Mukwege, men själv menar han att det inte är hans egen säkerhet som är det viktigaste.
– Jag är ledsen att behöva säga det – min egen säkerhet räcker inte. Under sexton år har vi sett kvinnor våldtas, misshandlas och komma tillbaka till oss gång på gång. Vi har bett dem återvända till sina liv och sina byar, men efter det som hänt oss nu så förstår jag dem mycket mer.
– Vi talar om dem i siffror, men vi inser inte att de är individer som var och en gått igenom det här. Jag tror att varje enskild kvinna som blivit utsatt borde ha det internationella samfundets fulla uppmärksamhet, sade Mukwege.

Under presskonferensen förklarade Mukwege vad just våldtäkt och sexuella övergrepp som vapen har för effekt på en nation. Konsekvenserna går vidare i generationer, genom sexuellt överförbara sjukdomar och genom våld mot kvinnans underliv.
– Genom att föra krig på det här sättet så försöker man förstöra den sociala strukturen i landet. På Panzisjukhuset har vi ett 150-tal barn som inte vet vem deras fäder är och det ger dem en känsla av att de inte tillhör någonstans.
Mukwege berättade också om hur man mött många män som sett sina kvinnor och döttrar utsättas för våldet och de har blivit helt apatiska och förlorat allt hopp och all energi.
Kan vi då i Sverige göra något? Absolut, konstaterar Mukwege snabbt.
– Genom att sätta tryck på era representanter i EU kan ni hjälpa till att skapa tryck på Kongos styre. Där kan ni göra mycket för att beskydda de civila.

Presskonferensen inleddes med att svenske pingst­föreståndaren Pelle Hörn­mark läste upp ett uttalande undertecknat av honom själv och Smyrnakyrkans pastor Urban Ringbäck, som är värd för Mukweges familj under Sverigebesöket.
– Vi tror att det är tid för handling och inte bara rapportskrivande när det gäller säkerhetssituationen i östra DR Kongo.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...