Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mukwege och Murad tilldelas Nobels fredspris

Läkaren Denis Mukwege, som samarbetar med svenska PMU och Läkarmissionen, tilldelas årets fredspris, tillkännager den norska Nobelkommittén. Den andra fredspristagaren är människorättsaktivisten Nadia Murad tilldelas

Nyheter · Publicerad 11:20, 5 okt 2018

Den 63-årige Denis Mukwege startade 1999 Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa där han trots mordförsök och hot sedan dess arbetat för att hjälpa otaliga våldtäktsoffer från striderna i området.

"Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred" säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande från Läkarmissionen.

Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa där han är verksam byggdes med pengar från Sida, Läkarmissionen och pingströrelsens organ PMU.

"När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken", säger Denis Mukwege.

Denis Mukwege har upprepade gånger fördömt straffriheten för massvåldtäkter och kritiserat den kongolesiska regeringen och andra länder för att de inte gör tillräckligt för att stoppa sexuellt våld som en strategi och vapen i krig.

I en TT-intervju i somras sade han att han hoppas att omvärlden sätter in sanktioner mot president Joseph Kabila.

– Jag tror att ett första steg är att sätta in sanktioner mot Kabila och hans system, att för det andra pressa Kabila att avgå och att sedan under en kort period ha ett övergångsstyre som kan organisera fria, rättvisa, trovärdiga och kontrollerbara val, sade Mukwege.

Denis Mukwege är läkare och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offren för sexuellt våld i Kongo. Han och hans team har behandlat tusentals offer, står det i motiveringen.

Den andra pristagaren, Nadia Murad, tillfångatogs i augusti 2014 i sin hemort Kocho av terrororganisationen IS. Stora delar av hennes familj avrättades. Murad fördes till den då IS-kontrollerade irakiska staden Mosul, där hon hölls fången och utsattes för sexuellt våld samt tortyr, skriver Nationalencyklopedin.

Murad flydde från Mosul i november 2014 och tog sig till Tyskland. Hon har blivit ett språkrör för de tusentals flickor och kvinnor som genomlevt IS fångenskap.

Det fanns 331 kandidater till årets fredspris, varav 216 individer och 115 organisationer.

2000-talets fredspristagare

Här är seklets alla vinnare av Nobels fredspris:

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.

2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

2006: Bangladeshiska "barfotabanken" Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus.

2005: Internationella atomenergiorganet IAEA och dess egyptiske chef Mohamed ElBaradei.

2004: Kenyanska miljöaktivisten Wangari Maathai.

2003: Iranska människorättsadvokaten Shirin Ebadi.

2002: USA:s förre president Jimmy Carter.

2001: FN och dess generalsekreterare Kofi Annan från Ghana.

2000: Sydkoreas president Kim Dae-Jung.

Fredspriset har delats ut sedan 1901 till 88 män, 15 kvinnor och 15 organisationer. 19 år har priset inte delats ut — senast 1972.

Nobels fredspris

Nobels fredspris utses, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska parlamentet stortinget.

Kommittén bildades i april 1897, men kunde dela ut sitt första pris först 1901, då till Henry Dunant, schweizisk grundare av Röda Korset, samt franske fredsaktivisten Frédéric Passy.

Första kvinna att prisas var österrikiskan Bertha von Suttner 1905.

Priset ska enligt testamentet gå till "broderskap mellan nationer, avskaffande eller minskande av arméer och för att upprätthålla och främja fred i världen".

Världsdelsmässigt har Europa 48 individuella pristagare, Nordamerika 24, Asien 18, Afrika 10 och Sydamerika 3.

Fem svenskar har fått fredspriset: Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) och Alva Myrdal (1982).

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...