Miljöpartiet, som möts till kongress i helgen, har tagit fram 224 förslag för att Sverige ska nå upp till målen i Parisavtalet.
Förslagen i klimatplanen beräknas minska Sveriges utsläpp med två tredjedelar till 2030. Sammantaget bedöms de kosta flera hundratals miljarder kronor under de kommande tio åren. Kontentan i MP:s förslag är att staten behöver ta ett mycket större ansvar och stå för stora investeringar.
Miljöpartiet vill införa en omställningslag för alla fossila verksamheter i syfte att fasa ut kol, olja och fossilgas. Verksamheter med hög klimatpåverkan ska få tidsbegränsade miljötillstånd.
Sverige behöver, enligt MP, ”klimatsäkra” lagstiftningen och därmed göra om miljöbalken, samtidigt som en nationell koldioxidbudget införs.
Det finns i dag, enligt MP, ett ohållbart beroende av plast och där behöver lagstiftningen skärpas, bland annat för ökad plaståtervinning och utfasning av den fossila råvaran.
Inom transportsektorn ska alla bränslen vara hållbara och förnybara till 2030. Och fem år tidigare ska bli nytt stoppår för nyförsäljning av bensin- och dieselbilar.
Bromma flygplats ska läggas ned och Arlanda flygplats inte byggas ut med fler rullbanor.
MP vill vidare återinföra skatten på handelsgödsel.
Partiet vill också se mer av bio-CCS, det vill säga infångning av koldioxid. MP vill ta fram en nationell strategi för negativa utsläpp och upphandla större volymer av bio-CCS. Markägare som binder kol ska få ersättning.
Sverige ska nå nollutsläpp, 2035, tio år tidigare än det klimatpolitiska ramverket som antagits av riksdagen anger, enligt MP.