Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Plast och bensin bör fasas ut från Sverige, anser Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Anders Wiklund/TT

MP:s plan: Stopp för fossil energi till 2030

Miljöpartiet presenterar en ”klimatfärdplan” som ska få ned utsläppen med två tredjedelar till 2030. MP vill bland annat införa en ”omställningslag” och tidigarelägga flera datum för utfasning.

Nyheter · Publicerad 13:30, 14 okt 2021

Miljöpartiet, som möts till kongress i helgen, har tagit fram 224 förslag för att Sverige ska nå upp till målen i Parisavtalet.

Förslagen i klimatplanen beräknas minska Sveriges utsläpp med två tredjedelar till 2030. Sammantaget bedöms de kosta flera hundratals miljarder kronor under de kommande tio åren. Kontentan i MP:s förslag är att staten behöver ta ett mycket större ansvar och stå för stora investeringar.

Miljöpartiet vill införa en omställningslag för alla fossila verksamheter i syfte att fasa ut kol, olja och fossilgas. Verksamheter med hög klimatpåverkan ska få tidsbegränsade miljötillstånd.

Sverige behöver, enligt MP, ”klimatsäkra” lagstiftningen och därmed göra om miljöbalken, samtidigt som en nationell koldioxidbudget införs.

Det finns i dag, enligt MP, ett ohållbart beroende av plast och där behöver lagstiftningen skärpas, bland annat för ökad plaståtervinning och utfasning av den fossila råvaran.

Inom transportsektorn ska alla bränslen vara hållbara och förnybara till 2030. Och fem år tidigare ska bli nytt stoppår för nyförsäljning av bensin- och dieselbilar.

Bromma flygplats ska läggas ned och Arlanda flygplats inte byggas ut med fler rullbanor.

MP vill vidare återinföra skatten på handelsgödsel.

Partiet vill också se mer av bio-CCS, det vill säga infångning av koldioxid. MP vill ta fram en nationell strategi för negativa utsläpp och upphandla större volymer av bio-CCS. Markägare som binder kol ska få ersättning.

Sverige ska nå nollutsläpp, 2035, tio år tidigare än det klimatpolitiska ramverket som antagits av riksdagen anger, enligt MP.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10