De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin vid kongressen i Örebro. Foto: Kicki Nilsson / TT

MP öppnar för aktiv dödshjälp

I helgen fattade Miljöpartiet beslut i flera omdebatterade frågor vid sin kongress i Örebro. Bland annat blir man första riksdagsparti som ska driva på för en utredning om aktiv dödshjälp. Man valde även att inte gå på Socialdemokraternas linje i föräldraförsäkringen utan stå kvar med förslag på en tredelning.

Nyheter · Publicerad 11:18, 17 jun 2015

MP:s partistyrelse kördes över när kongressen fattade beslut om att utreda aktiv dödshjälp. Partiet antog en motion som menade att människor i dag står maktlösa ”inför vår egen död”.

Man ska nu driva på för att tillsätta en utredning i den känsliga frågan, och beslutet väckte också reaktioner.

Humanisterna välkomnar det, medan Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, är mycket kritisk.

– Jag tycker att det är allvarligt. Det är första gången ett parti säger att man är beredd att gå i riktning mot aktiv dödshjälp. Man vill inte utreda om man inte är beredd att glänta på den dörren, säger hon till Svenska Dagbladet.

Återstår att se om MP-beslutet också leder till en förnyad diskussion om samvetsfrihet inom vården. Ett bärande argument för dem som förespråkar samvetsfrihet har varit just vårdpersonalens situation om dödshjälp legaliseras.

En stridsfråga vid kongressen var också hur föräldraförsäkringen ska regleras. Och det blev till sist ett tydligt nej till helkvoterad, eller individualiserad, föräldraförsäkring.

De två regeringspartierna är därmed oense om föräldraförsäkringens utformning. MP förespråkar fortsatt en tredelning där föräldrarna har var sin del och där man önskar att en tredje del ska kunna disponeras av någon annan än vårdnadshavare.

– Jag tror att folk vill kunna ha lite olika flexibla lösningar och ser kanske inte detta som det mest avgörande vi kan göra för att uppnå jämställdhet på arbetsmarknaden, säger Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson, som drev på för en helkvotering.

– Jag har inte gett upp, vi kommer tillbaka, säger hon till TT.

Under kongressen röstade Miljöpartiet bland mycket annat också ja till att det ska vara möjligt för barn att ha fler än två vårdnadshavare, och ja till att surrogatmödraskap ska vara tillåtet i Sverige.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...