Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

MP hyllar kyrkorna – men vill dra in deras vigselrätt

I veckan prisade MP-toppen och kulturministern Amanda Lind kyrkorna som ”föregångare”. Några dagar tidigare beslutade Miljöpartiet att man ska verka för att samfund som inte viger samkönade par ska förlora sin vigselrätt.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 okt 2021

Regeringspartiet ställde sig under kongressen bakom att förbjuda religiösa samfund och enskilda vigselförrättare att ”vägra viga samkönade par”. Den som alltså menar att det går emot teologi och samvete att viga homosexuella ska, om Miljöpartiet får som man vill, förlora vigselrätten.

”Miljöpartiet vill nu att vigselförrättare, både borgerliga och religiösa, som vägrar viga samkönade par ska bli av med sin vigselrätt! Helt rätt!” skriver MP:s kommunalråd i Sundbyberg, Martin Solberg, på Twitter efter beslutet.

Han understryker att detta ska gälla såväl imamer som präster, pastorer och borgerliga vigselförrättare.

MP:s linje mötte omedelbart kritik.

”Miljöpartiet, det nya totalitära”, skriver till exempel prästen Patrik Pettersson i sociala medier.

Kyrkoherden Hans Wolfbrandt, en av ledarna i nätverket New Wine, ställer sig bakom en civilrättslig lösning som flera kristna aktörer förespråkat.

”Ta bort vigselrätten från alla religiösa samfund och låt staten reglera lagstiftningen och ingången i de samlevnadsformer man finner för gott. Så kan äktenskapet förvaltas som den sakramentala akt, det tecken, det är av kyrkan”, skriver han på Twitter.

Bara dagar efter MP-kongressen har ledande MP-företrädare mött kyrkliga ledare vid två tillfällen. Dels träfade språkröret Per Bolund i tisdags företrädare för Sveriges Kristna Råd (SKR) i deras pågående samtalsserie med partiledarna.

Och dels medverkade kulturminister Amanda Lind i ett samtal med SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin vid en nätverksdag om migration i veckan. Efter Linds medverkan gick regeringen ut med ett pressmeddelande där kyrkorna lovordades.

Kulturministern beskriver där trossamfunden som en ”fundamental del av den svenska demokratin” och kyrkorna som ”föregångare inom integration”.

Världen idag har frågat SKR om man tagit upp förslaget om slopad vigselrätt med MP-ledarna.

”Sveriges kristna råds presidium påtalade detta i samband med att vi träffade Miljöpartiets språkrör Per Bolund i tisdags. Presidiets medlemmar delade med sig av olika perspektiv som statsrådet lyssnade till. Men i vår pågående samtalsserie med alla partiledare är det främst religionsfrihet och existentiell hälsa som står på agendan”, skriver SKR:s pressansvarige Wilhelm Blixt i ett mejlsvar.

SKR ger inga övriga kommentarer angående MP:s beslut.

En genomgång som SVT gjorde 2019 visar att en absolut majoritet av Sveriges trossamfund motsätter sig samkönade vigslar. Bara 5 av de 34 samfund med vigselrätt som svarade, ställde sig bakom vigsel av personer av samma kön.

Bland frikyrkorna finns samfund som låter de lokala församlingarna avgöra frågan, och inom Svenska Kyrkan har varje enskild präst än så länge rätt att avstå från att viga homosexuella par.

Om MP får bestämma skulle alltså en majoritet av alla trossamfund i Sverige förlora vigselrätten.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier