På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

MP-förslag om att ge bort vaccindoser ratas av S

När biståndsministern nyligen föreslog att Sverige ska skänka vaccin till andra länder innan hela den vuxna befolkningen vaccinerats klart blev reaktionerna starka. Nu säger socialminister Lena Hallengren (S) att ett sådant förfarande inte är aktuellt.

– När vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger hon.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 apr 2021

Det var i en intervju med Dagens Industri (DI) förra veckan som biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) uppgav att ”vi måste vara öppna för att avstå doser”.

Fridh sade också att ”det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”.

Det har väckt frågor från Moderaterna och Sverige­demokraterna om huruvida regeringen vill ge bort vaccindoser till andra länder utanför EU innan hela den vuxna befolkningen i Sverige är färdigvaccinerad.

– Beslutet är att vi ska vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom. Så det ska vi göra, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren tillägger dock att man tecknat avtal för betydligt fler vaccindoser än vad Sverige behöver, om alla vaccinleveranser verkligen blir av och om alla beställda vacciner blir godkända.

– Då ska vi inte lägga dem i något lager här och låta dem förfaras, säger hon.

Då kan överblivet vaccin fördelas till andra länder framför allt genom EU.

– Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger Hallengren.

Så inga vaccindoser ska ges bort förrän alla vuxna är vaccinerade?

– Det är inte aktuellt att ge bort stora doser innan sommaren, och någonstans i slutet av sommaren så räknar vi med att ha kommit väldigt långt i den svenska vaccineringen, säger Hallengren.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier