Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

MP-förslag om att ge bort vaccindoser ratas av S

När biståndsministern nyligen föreslog att Sverige ska skänka vaccin till andra länder innan hela den vuxna befolkningen vaccinerats klart blev reaktionerna starka. Nu säger socialminister Lena Hallengren (S) att ett sådant förfarande inte är aktuellt.

– När vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger hon.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 apr 2021

Det var i en intervju med Dagens Industri (DI) förra veckan som biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) uppgav att ”vi måste vara öppna för att avstå doser”.

Fridh sade också att ”det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”.

Det har väckt frågor från Moderaterna och Sverige­demokraterna om huruvida regeringen vill ge bort vaccindoser till andra länder utanför EU innan hela den vuxna befolkningen i Sverige är färdigvaccinerad.

– Beslutet är att vi ska vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom. Så det ska vi göra, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren tillägger dock att man tecknat avtal för betydligt fler vaccindoser än vad Sverige behöver, om alla vaccinleveranser verkligen blir av och om alla beställda vacciner blir godkända.

– Då ska vi inte lägga dem i något lager här och låta dem förfaras, säger hon.

Då kan överblivet vaccin fördelas till andra länder framför allt genom EU.

– Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger Hallengren.

Så inga vaccindoser ska ges bort förrän alla vuxna är vaccinerade?

– Det är inte aktuellt att ge bort stora doser innan sommaren, och någonstans i slutet av sommaren så räknar vi med att ha kommit väldigt långt i den svenska vaccineringen, säger Hallengren.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00