Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Mötesplats för ensamstående firade 10-årsjubileum

Singoalla som är en mötesplats för ensamstående gravida, mammor, pappor och deras barn i Jönköping firade på onsdagen sitt tioårsjubileum med stort "After Work". Det bjöds på mat, mingel och föreläsning av Tomas Sjödin.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 feb 2018

På plats vid firandet fanns representanter från arbetets olika samverkanspartners, bland annat familjecentraler, socialtjänsten, förlossningen och andra frivilligorganisationer.

– Vi har mött ett hundratal familjer och i dag har vi ungefär 80 familjer i vårt nätverk. Det är främst mammor som berörts av vår verksamhet, men det har även funnits med en del ensamstående pappor genom åren, säger Mirjam Hultström, socionom som leder Singoalla-arbetet i Pingst Jönköping.

På vilket sätt betjänar ni dessa människor och var äger arbetet rum?

– Vi arbetar på grupp- och individnivå. Vi försöker anpassa arbetet efter behoven som finns för stunden. Just nu ses vi på torsdagar vid lunch i caféet på Pingstkyrkan. Var tredje fredag har vi fredagsmys, då äter vi något gott tillsammans och umgås. Nästa fredag kommer en stressterapuet som ska ge tips om hur man får ihop vardagen.

– Vi gör utflykter, har sommarläger, firar påsk och jul tillsammans. Julfesten är årets höjdpunkt och då brukar vi vara runt 200 personer. Då delar vi även ut julklappar och matkassar. Vi hjälper även till på individnivå och ställer upp som barnvakter, på möten med socialtjänsten och det händer att vi följer med som extra stöd vid förlossningar.

Varför startade ni det här arbetet?

– Pingst Jönköping frågade kommunen vad vi kan göra för utsatta människor i staden. Kommunen påtalade att det fanns ett behov av socialt stöd för ensamma unga gravida kvinnor. Efter ett församlingsmöte bestämdes det att Singoalla skulle startas, och Mirjam Hultström som redan arbetade som socionom i församlingen blev huvudansvarig för arbetet, som även involverar många volontärer.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...