Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Moralpolisen i Iran uppges läggas ner – men löfte ifrågasätts

Irans moralpolis läggs ned, uppger Irans statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri efter de senaste månadernas landsomfattande protester. Uttalandet omgärdas dock av skepsis.

– De kommer troligtvis byta namn på styrkan som kontrollerar att folk bär slöja, säger en person i Teheran till TT.

Nyheter · Publicerad 18:00, 5 dec 2022

I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri gällande att moralpolisen ”inte har någonting att göra med rättsväsendet” och att den har lagts ned.

Antydningar om moralpolisens minskade inflytande har tidigare framförts av representanter för regimen.

Tonläget var samtidigt trevande när talespersonen för det iranska parlamentsrådet kommenterade utvecklingen:

– Det bästa sättet att bemöta upploppen är att lyssna på folkets verkliga krav, sade talespersonen Seyyed Nezamoldin Mousavi och nämnde privatekonomiska umbäranden för många.

Irans konservative president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärderingar utgör stommen i landets konstitution.

– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.

En person som är skeptisk till uttalandena är Roya, som bor i Teheran och egentligen heter någonting annat. Ingenting har förändrats, skriver hon till TT.

”Rättsväsendet har till och med meddelat att man ska kontrollera de som inte bär hijab. Så de kommer troligtvis ändra namnet på den styrka som kontrollerar de som inte bär hijab”, säger hon.

Lagen om sjaltvång infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.

De väldiga protesterna i Iran tog fart när den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i häkte efter att ha förts bort av den ökända sedlighetspolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin slöja. Enligt uppgifter blev hon misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Flera hundra människor har dödats i samband med protesterna. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits i samband med protester.

Moralpolisen

• Den så kallade moralpolisen instiftades år 2005 under president Mahmoud Ahmadinejad och året därpå började de patrullera i det offentliga.

• Den faller under den nationella polismyndigheten och enligt dess formella namn ska den ge ”vägledning”.

• Till sin hjälp har den haft tillgång till vapen och särskilda anläggningar där gripna har hållits kvar för religiös indoktrinering.

• Dessa poliser har framför allt arbetat med att se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga, men också sett till att människor i allmänhet för ett dygdigt leverne som anses falla inom de konservativa religiösa ramarna.

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00