Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Molnen skockar sig inför toppmöte om migration

Den 10 och 11 december samlas världens regeringar i Marocko, till det första toppmötet någonsin om migration. Men flera länder, däribland USA och Ungern, har redan dragit sig ur det ramverk som ska undertecknas. – Vi menar att utkastet inte garanterar Polens säkerhet. Det kan också uppmuntra illegal invandring, sade Polens inrikesminister Joachim Brudzinski nyligen i ett försök att avstyra en signering från Polens sida.

Nyheter · Publicerad 12:00, 4 nov 2018

Samverksansavtalet, Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, godkändes i juli i år av samtliga 193 medlemsländer i FN utom USA, som backade ut förra året.

Dokumentet har förhandlats fram av regeringarna inom FN under två år, i syfte att skapa en internationell standard för att underlätta och hantera migration av olika slag. Det handlar om allt från att förhindra flyktingsmuggling och underlätta återvandring, till att göra det enklare att röra sig över gränser för att arbeta och studera.

– Samverkansavtalet går varken ut på att hindra eller uppmuntra migration, utan på att underlätta säker och ordnad migration. Samtidigt ska det förhindra kaotisk migration av det slag som drabbade Europa i samband med konflikten i Syrien, säger Louise Arbour, FN:s särskilda representant för internationell migration, enligt The National i Förenade Arabemiraten.

Dokumentet är inte juridiskt bindande, även om framför allt FN-organ och olika människorättsorganisationer hoppas att det ska sätta moraliskt tryck på de regeringar som väljer att underteckna det.

USA drog sig ur processen kring avtalet för knappt ett år sedan. Och flera länder, framför allt i östra Europa, verkar nu också dra öronen åt sig. Ungern har redan förklarat sig ovillig att fatta pennan i Marocko den 10 och 11 december, och Österrike verkar gå samma väg.

Lisa Pelling, utredningschef vid tankesmedjan Arena Idé, påpekar att flera av dessa länder är beroende av utländsk arbetskraft och säger att hon anar ett inrikespolitiskt dubbelspel.

– I Österrikes fall tolkar jag det som ett sätt att markera för invånarna att man är emot allt som andas en liberal migrationspolitik, säger hon.

Lisa Pelling tror att den globala överenskommelsen i bästa fall ska kunna ligga till grund för regionala uppgörelser av det slag som redan finns mellan de nordiska länderna, och som gör det enklare för medborgare att arbeta och studera i grannländerna.

– I Nordafrika kan ett enskilt land i dag ha ett tiotal olika överenskommelser med sina grannar, vilket hindrar rörligheten över gränserna. Något som krånglar till det ytterligare för människor är att EU har externaliserat sina gränskontroller ända in i länder som Senegal, säger hon.

Det Lisa Pelling tror att Sverige skulle få kritik för om Global compact antogs är regeringens tillfälliga asyllagar.

– Jag tänker framför allt på begränsningarna för familjeåterförening, som strider mot andan i Global compact. Fast de strider ju redan mot en rad konventioner som Sverige har undertecknat, säger Lisa Pelling.

Men bara för att Sverige undertecknar dokumentet, vilket regeringen förklarat sig beredd till, betyder det inte att något nödvändigtvis kommer att ändras.

– Det här är inget bindande dokument, och det finns inga straffsanktioner mot det land som inte följer rekommendationerna, säger Lisa Pelling.

– Däremot blir det ett verktyg för de enskilda organisationer och andra som vill utöva påtryckningar för att få till stånd förändring i den här riktningen.

Samverkansavtalet går varken ut på att hindra eller uppmuntra migration, utan på att underlätta säker och ordnad migration.

Israels modell är hård – men konsekvent med judisk tradition

Israelkommentar Pendeln svänger alltid inom politiken. Ibland svänger den snabbare, ibland långsammare, men man kan... torsdag 28/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga... fredag 29/5 00:00

SVT sågas efter besked om könskrav i Mello

Public service. Alla Melodifestivalbidrag som skrivs av mer än en person kommer år 2022 behöva ha minst en kvinnlig... torsdag 28/5 16:54

Från en stund av nattvardsfirande på ett kafé i östra Turkiet

Missionsglimten En solig men kall dag sitter jag tillsammans med ett fåtal personer i den stad som vi bett så många... fredag 29/5 00:00

Inställda konferenser – siktar mot nästa år

Inställda konferenser. Efter 133 somrar i rad har coronapandemin tvingat Torpkonferensen till ett uppehåll. – Inte roligt,... torsdag 28/5 16:20

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...