Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Vissa församlingar har drop-in-nattvard för max åtta personer i taget under skärtorsdagen. Foto: Pixabay

Möjligt att fira påsk i flera svenska församlingar

Påskfestival online, öppet nattvardsfirande, tipsrundor och sociala insatser är några av de aktiviteter som arrangeras av församlingar från norr till söder. Många kyrkor håller även öppet för enskild andakt eller nattvardsfirande med högst åtta personer åt gången.

Nyheter · Publicerad 14:00, 1 apr 2021

Det blir inga större gudstjänster på plats i kyrkorna påsken 2021. Däremot öppnar många upp för enskild bön och flera församlingar arrangerar mindre nattvardsgudstjänster för maximalt åtta personer åt gången.

Immanuelskyrkan i Malmö är en av församlingarna som har öppen nattvard på skärtorsdagen. Under ett par timmar på eftermiddagen kan människor komma när det passar och gå mellan fyra stationer: trosbekännelsen, brödet, vinet och välsignelsen.

Norrländska Pingst Holmsund har också öppen kyrka med nattvard, liksom Korskyrkan i Uppsala som har bokningsbara nattvardsfiranden vid flera olika klockslag.

Dagen därpå öppnar Korskyrkan sin kyrksal för en långfredagsvandring mellan ett antal stationer för reflektion inför varje del av passionsdramat och korsets betydelse. Även här är det drop-in och max åtta personer som gäller.

Flera kyrkor har aktiviteter utomhus. Immanuelskyrkan arrangerar en påsk-tipsrunda i Pildammsparken under hela påskhelgen.

Från långfredagen till och med påskdagen ställer Pingst Umeå i ordning ett böneområde utanför kyrkan. Där kan den som vill uttrycka sin tro genom att tända ett ljus, lämna in böneämnen eller tacksägelseämnen, ta del i olika bönestationer, gå en barnvänlig påskvandring på kyrkans innergård, lyssna på lovsång eller sitta ner och bläddra i en bibel. 

Många församlingar sänder ”som vanligt” gudstjänster online. Hope Church Vetlanda firar med påskfestival för hela familjen på Youtube, från fredag till söndag. Det utlovas ”uppmuntran, lovsång, äggmålning, bus, intervjuer och predikningar med Jesus i centrum”.

Hillsong Church sänder en långfredagsgudstjänst från S:ta Clara kyrka med bland andra Samuel Ljungblahd. Kyrkan gör även flera sociala insatser under påskhelgen, som att städa i olika stadsdelar och möta människor med behov.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier