På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Vissa församlingar har drop-in-nattvard för max åtta personer i taget under skärtorsdagen. Foto: Pixabay

Möjligt att fira påsk i flera svenska församlingar

Påskfestival online, öppet nattvardsfirande, tipsrundor och sociala insatser är några av de aktiviteter som arrangeras av församlingar från norr till söder. Många kyrkor håller även öppet för enskild andakt eller nattvardsfirande med högst åtta personer åt gången.

Nyheter · Publicerad 14:00, 1 apr 2021

Det blir inga större gudstjänster på plats i kyrkorna påsken 2021. Däremot öppnar många upp för enskild bön och flera församlingar arrangerar mindre nattvardsgudstjänster för maximalt åtta personer åt gången.

Immanuelskyrkan i Malmö är en av församlingarna som har öppen nattvard på skärtorsdagen. Under ett par timmar på eftermiddagen kan människor komma när det passar och gå mellan fyra stationer: trosbekännelsen, brödet, vinet och välsignelsen.

Norrländska Pingst Holmsund har också öppen kyrka med nattvard, liksom Korskyrkan i Uppsala som har bokningsbara nattvardsfiranden vid flera olika klockslag.

Dagen därpå öppnar Korskyrkan sin kyrksal för en långfredagsvandring mellan ett antal stationer för reflektion inför varje del av passionsdramat och korsets betydelse. Även här är det drop-in och max åtta personer som gäller.

Flera kyrkor har aktiviteter utomhus. Immanuelskyrkan arrangerar en påsk-tipsrunda i Pildammsparken under hela påskhelgen.

Från långfredagen till och med påskdagen ställer Pingst Umeå i ordning ett böneområde utanför kyrkan. Där kan den som vill uttrycka sin tro genom att tända ett ljus, lämna in böneämnen eller tacksägelseämnen, ta del i olika bönestationer, gå en barnvänlig påskvandring på kyrkans innergård, lyssna på lovsång eller sitta ner och bläddra i en bibel. 

Många församlingar sänder ”som vanligt” gudstjänster online. Hope Church Vetlanda firar med påskfestival för hela familjen på Youtube, från fredag till söndag. Det utlovas ”uppmuntran, lovsång, äggmålning, bus, intervjuer och predikningar med Jesus i centrum”.

Hillsong Church sänder en långfredagsgudstjänst från S:ta Clara kyrka med bland andra Samuel Ljungblahd. Kyrkan gör även flera sociala insatser under påskhelgen, som att städa i olika stadsdelar och möta människor med behov.

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier