Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mitt kors-bok försenas

För få förhandsbeställningar av boken ”Mitt kors” har tvingat förlaget Fri tanke att lämna projektet. Men det lever vidare och utgivning planeras under våren.

Nyheter · Publicerad 10:49, 18 nov 2016

Förlaget Fri Tanke, med Huma­nister­nas ord­fö­rande Christer Stur­mark som chef, hade tänkt ge ut boken lagom till jul. Men nu tvingas man alltså att ge upp planerna.

– Vårt avtal byggde på att vi fick in tillräckligt med förhandsbeställningar på boken, förklarar Annika Borg, präst och initiativtagare till den rikskända Facebook-kampanjen ”Mitt kors”.

– Vi hade en tajt deadline och en väldigt hög ambitionsnivå, säger hon till Världen idag apropå bakslaget.

I stället tar man nu fram plan B. Utgivningen skjuts fram till våren, senast till påsk, och kommer att ske som ett privat initiativ.

Men det hade väl varit en stark signal om utgivningen skett genom ett förlag där Humanisternas ordförande är chef?

– Ja, det är en signal om att man kan känna stöd för människor som tillhör en annan livsåskådning eller trosinriktning.

Även Humanisternas ordförande själv beklagar att man inte kunde fullborda bokutgivningen.

– Verkligen synd tycker jag, säger Christer Sturmark till Dagen.

– Det var ett crowdfundingprojekt och vi fick inte ihop crowdfundingen tyvärr. Supertråkigt. För lite intresse, konstaterar han.

Kampanjen ”Mitt kors” startades i sympati med förföljda kristna och fick ett oerhört genomslag på Facebook. Att antalet förhandsbeställningar på boken inte blev större kom därför som en överraskning, berättar Annika Borg för Världen idag.

– Vi trodde att det skulle bli ett större gensvar, snabbare.

Men bok-projektet lever i högsta grad. Det betonar den driftiga prästen.

– Det här känns jätteviktigt, säger Annika Borg som tror att boken kommer att fylla flera syften.

Hon beskriver den som en andaktsbok som kan användas i många sammanhang, exempelvis i konfirmandarbeten, i församlingar och bland anställda i Svenska kyrkan.

– Boken påminner också om projektet ”Mitt kors”, och framför allt om de utsatta kristna i världen. En del av pengarna vi får in går ju till projekt i Mellanöstern.

Kampanjen Mitt kors – där mängder av kristna skickade in bilder på sina egna kors – betecknar Annika Borg som en ”katedral” skapad av alla som bidrog. Genom boken kommer detta att kunna omvandlas till konkret stöd – också ekonomiskt – till världens förföljda kristna.

– Det känns jätteangeläget!

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...