Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Staffan Claesson / TT

Misstänkte prästen åtalas för våldtäkt

På onsdagsförmiddagen åtalades den präst som sedan mitten av november suttit häktad misstänkt för våldtäkt mot barn.

Nyheter · Publicerad 13:34, 3 dec 2014

Enligt åklagarens stämningsansökan har övergreppen skett vid flera tillfällen under perioden februari till maj 2014. Målsäganden var 14 år vid den tiden och ingick i den åtalade prästens konfirmandgrupp i en församling i Uppsala stift.
Mannen medger att det funnits en "ömsesidig relation" som nu har avslutats, enligt en utredning som Kriminalvården gjort. Av utredningen framgår också att mannen tillstår att han "överskridit gränser han som vuxen inte borde ha gjort".

Mannen nekar till brottsrubriceringen våldtäkt mot barn, men erkänner sexuellt utnyttjande av barn.
Våldtäkt mot barn innebär att förövaren har samlag eller genomför annan sexuell handling som är jämförlig med samlag, mot en person under 15 år. Rubriceringen behöver inte innebära att våld förekommit.
Enligt åklagarens stämningsansökan har mannen utnyttjat målsägandens "skyddslösa ställning samt också utnyttjat sin ställning och i övrigt missbrukat ett särskilt förtroende".

Två anmälningar mot mannen har kommit in till domkapitlet i Uppsala stift, enligt Mats Lagergren, pressekreterare vid stiftet. Anmälarna vill att det ska utredas om mannen kan fortsätta verka som präst i Svenska kyrkan.
– Domkapitlet kommer naturligtvis att ta upp det här så fort de träffas, men man avvaktar tingsrättens dom innan man fattar något slutgiltigt beslut, säger Mats Lagergren.

Den åtalade har erkänt sexuellt utnyttjande av barn. Kan inte det räcka som underlag för ett beslut?
– Nej, man avvaktar nog domen.

Den åtalade prästen är just nu avstängd från sin tjänst.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...