Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Delstatsanställda hissar Mississippis flagga i staden Jackson, tisdagen den 30 juni. Senare samma dag skrev guvernören Tate Reeves under en lag som skrotar den 126 år gamla flaggan på grund av dess kontroversiella sydstatsemblem. Foto: Rogelio V Solis/AP/TT

Mississippi-politiker röstade bort sydstatsemblem

Delstatskongressen i amerikanska Mississippi fattade på söndagen ett historiskt beslut, då de röstade för borttagandet av sydstatsemblemet på sin över 120 år gamla delstatsflagga. Flaggan är USA:s sista delstatsflagga som av många ses som rasistisk.

Nyheter · Publicerad 21:00, 1 jul 2020

Majoriteten som röstade till fördel för borttagandet av delstatsflaggans sydstatsemblem var stor i både Mississippis representanthus och senat: rösterna 91–23 respektive 37–14, rapporterar Vicksburg Post.

Det slutliga avgörandet föll sedan på guvernör Tate Reeves, som i tisdags skrev under lagförslaget, rapporterar Mississippi-tidningen Clarion Ledger.

Förutom att den nya lagen tar bort sydstatsemblemet från delstatsflaggan stipulerar den att en kommitté med nio personer ska bildas med uppdraget att godkänna ett förslag till design för en ny delstatsflagga, vilket sedan ska tas upp till folkomröstning den 3 november i höst, det vill säga på USA:s valdag.

Dessutom beslutade lagstiftarna om ett krav på den nya flaggan: att den, precis som de amerikanska dollarsedlarna, ska inrymma orden ”In God we trust”, ”Vi förlitar oss på Gud”.

Tidningen The Starkville Daily News konstaterar att Mississippis 126 år gamla delstatsflagga, med sitt sydstatsemblem kombinerat med en trikolor, har splittrat befolkningen i generationer. Så sent som år 2001 överlevde dock flaggan en folkomröstning, då nära två tredjedelar röstade för att behålla den i stället för att byta till ett förslag till ny, där sydstatsemblemet var ersatt med ett emblem med stjärnor på blå bakgrund.

Under den senaste tidens protester mot rasism runt om i USA, inklusive i Mississippi, har dock ledare från såväl affärsliv och trossamfund som utbildningsväsendet och idrottsrörelsen opponerat sig starkt mot delstatsflaggan och drivit på lagstiftarna att skrota den till förmån för en flagga som bättre reflekterar mångfalden i delstaten. 38 procent av Mississippis befolkning räknas som afroamerikaner, vilket är den högsta andelen bland USA:s delstater.

Debatten i delstatskongressen beskrivs dock av Mississippi Clarion Ledger som hård. På motståndarsidan fanns bland annat republikanen Chris McDaniel, som varnade för att människor som tycker att den amerikanska federala flaggan är förtryckande kan komma att vilja plocka ner även den, och menade att väljarna borde få avgöra huruvida de ska byta ut delstatsflaggan eller inte.

Andra republikaner har dock uttryckt sitt tydliga stöd för ett flaggbyte, däribland republikanen Mike Chaney, som gått så långt som att jämföra den gamla flaggan med nazisternas hakkorsflagga.

Bland de ideella organisationer som nyligen tagit ställning för att ta bort sydstatsemblemet från delstatsflaggan märks bland annat det kristna samfundet Mississippi-baptisterna, i vilket så mycket som en sjättedel av Mississippis invånare, över 500 000 av cirka 3 miljoner, är medlemmar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Medan vissa kanske ser den nuvarande flaggan som firandet av ett arv, ser en avsevärd andel av vår stat den som en rasism-relik och en hatsymbol. De rasistiska övertonerna i den här flaggans utseende gör diskussionen till en moralisk fråga”, skrev Mississippi-baptisterna i ett uttalande den 23 juni.

De rasistiska övertonerna i den här flaggans utseende gör diskussionen till en moralisk fråga.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...