Majoriteten som röstade till fördel för borttagandet av delstatsflaggans sydstatsemblem var stor i både Mississippis representanthus och senat: rösterna 91–23 respektive 37–14, rapporterar Vicksburg Post.
Det slutliga avgörandet föll sedan på guvernör Tate Reeves, som i tisdags skrev under lagförslaget, rapporterar Mississippi-tidningen Clarion Ledger.
Förutom att den nya lagen tar bort sydstatsemblemet från delstatsflaggan stipulerar den att en kommitté med nio personer ska bildas med uppdraget att godkänna ett förslag till design för en ny delstatsflagga, vilket sedan ska tas upp till folkomröstning den 3 november i höst, det vill säga på USA:s valdag.
Dessutom beslutade lagstiftarna om ett krav på den nya flaggan: att den, precis som de amerikanska dollarsedlarna, ska inrymma orden ”In God we trust”, ”Vi förlitar oss på Gud”.
Tidningen The Starkville Daily News konstaterar att Mississippis 126 år gamla delstatsflagga, med sitt sydstatsemblem kombinerat med en trikolor, har splittrat befolkningen i generationer. Så sent som år 2001 överlevde dock flaggan en folkomröstning, då nära två tredjedelar röstade för att behålla den i stället för att byta till ett förslag till ny, där sydstatsemblemet var ersatt med ett emblem med stjärnor på blå bakgrund.
Under den senaste tidens protester mot rasism runt om i USA, inklusive i Mississippi, har dock ledare från såväl affärsliv och trossamfund som utbildningsväsendet och idrottsrörelsen opponerat sig starkt mot delstatsflaggan och drivit på lagstiftarna att skrota den till förmån för en flagga som bättre reflekterar mångfalden i delstaten. 38 procent av Mississippis befolkning räknas som afroamerikaner, vilket är den högsta andelen bland USA:s delstater.
Debatten i delstatskongressen beskrivs dock av Mississippi Clarion Ledger som hård. På motståndarsidan fanns bland annat republikanen Chris McDaniel, som varnade för att människor som tycker att den amerikanska federala flaggan är förtryckande kan komma att vilja plocka ner även den, och menade att väljarna borde få avgöra huruvida de ska byta ut delstatsflaggan eller inte.
Andra republikaner har dock uttryckt sitt tydliga stöd för ett flaggbyte, däribland republikanen Mike Chaney, som gått så långt som att jämföra den gamla flaggan med nazisternas hakkorsflagga.
Bland de ideella organisationer som nyligen tagit ställning för att ta bort sydstatsemblemet från delstatsflaggan märks bland annat det kristna samfundet Mississippi-baptisterna, i vilket så mycket som en sjättedel av Mississippis invånare, över 500 000 av cirka 3 miljoner, är medlemmar, rapporterar nyhetsbyrån AP.
”Medan vissa kanske ser den nuvarande flaggan som firandet av ett arv, ser en avsevärd andel av vår stat den som en rasism-relik och en hatsymbol. De rasistiska övertonerna i den här flaggans utseende gör diskussionen till en moralisk fråga”, skrev Mississippi-baptisterna i ett uttalande den 23 juni.