Det var i torsdags kväll som Shiraf Sebaie, lärare i Koranen och islamiska studier på Kista folkhögskola, höll en föreläsning i S:t Jacobs kyrka, som ingår i Stockholms domkyrkoförsamling. Kvällen var en del av föreläsningsserien "Religion – förbannelse eller välsignelse: heliga texter i ständig tolkning" som arrangeras av domkyrkokomminister Ulf Lindgren.
– Vi har tittat på bibeltexter som har använts till antisemitisk förföljelse och homosexuell förföljelse, och även texter där Jesus använder ord som är väldigt förvånande, som när han talar om svärdet. Vi har bjudit in olika personer för att tillsammans hitta tolkningsvinklar. Hur kan dessa texter förstås? Står det i dem det ytan tycks säga? säger Ulf Lindgren.
Är det inte märkligt att studera korantolkning under parollen "Kurs i kristen tro", som det stått på affischen?
– Vi tittar ju väldigt mycket på Gamla testamentet och försöker förstå hur judar läser det. Då är det ganska naturligt att också titta på en annan närstående religion: Hur gör de? Använder de likartade tolkningsmetoder eller inte? Många är oroliga inför Koranen, där det ju finns många texter som är oerhört provocerande. Tittar vi närmare på det som har väckt våld måste vi därför också titta på Koranen.
Är det inte bättre att annonsera en föreläsning om Koranen snarare än kurs i kristen tro då?
– Nej, nej, absolut inte. Det är inte vår uppgift att undervisa i islam.
Det kan ändå uppfattas som att det är just det det är frågan om här?
– Det finns många som går på enstaka ord – de ser ett ord på en affisch och drar enorma slutsatser av det. Man måste tänka: Vad kan det här vara? Självklart bedriver inte en svensk kyrka undervisning i islam. Däremot måste en kristen person som är intresserad av texttolkning få lov att titta på andra texttolkningstraditioner.
Prästen och debattören Annika Borg är troligen en av de personer som Ulf Lindgren menar "går på enstaka ord". På sin Facebooksida har hon lagt upp en bild på den affisch som stod utanför S:t Jacobs kyrka inför föreläsningen i torsdags. "Kurs i kristen tro", står det på affischen, och därefter: "Handlar Koranen om våld och hat eller om kärlek och förståelse?"
"Eftersom domkyrkoförsamlingen är den församling som får min kyrkoavgift, så blev jag nyfiken på hur en kurs i kristen tro kunde handla om Koranen och sharia", skriver Annika Borg.
Hon skriver också att det sticker ut i programmet att "en lärare i sharia som undervisar i (skattefinansierade) könssegregerade klasser för att lära kvinnor recitera Koranen som just kvinnor ska göra".
– Det här ligger i linje med de fem domkyrkoprästernas programförklaring på DN Debatt i augusti, där de menade att vi alla tror på samma Gud, säger Annika Borg.
Torsdagens föreläsning är inte en isolerad händelse, menar hon.
– Man ska nu på olika sätt legitimera islam. Jag är oerhört frågande till vad den här församlingen håller på med. Jag tycker att Ulf Lindgren missionerar för en religionsblandning, säger Annika Borg.
Religionsblandning, säger Annika Borg. Vad säger du om det?
– Det kan jag inte förstå. Om man tittar på olika religiösa uttryck för att se om det finns likheter eller skillnader under ytan så handlar det inte om att blanda. Precis som vi under lång tid har tittat mycket på Katolska kyrkan. Vi lär känna varandra endast om vi går i närkamp med varandra. Vi måste få lov att göra samma sak med islam, säger Ulf Lindgren.
Ulf Lindgren säger att judendom, kristendom och islam tror på samma skapande Gud.
– Det står i vilken lärobok som helst.
Annika Borg förstår att en kristen kyrka undersöker relationen till judendomen, eftersom "kristendomen har sina rötter i judendomen".
– Men Ulf Lindgren måste ha missuppfattat något grundläggande. Den kristna kyrkan bekänner en treenig Gud. Det är genom Kristus vi förstår Gud. Att påstå att alla teologer skulle vara överens om att kristna och muslimer bekänner samma Gud är att vilseleda människor och det är inte sant, säger hon.
Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se