Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Översikt över Malmö med skyskrapan Turning Torso till höger. Foto: Johan Nilsson / TT

Mission SOS satsar på Malmö

Rörelsen Mission SOS har utifrån sin församling i Stockholm planterat församlingar i flera länder, men nu gör man en första satsning på att etablera sig på ännu en plats i Sverige.– Det här är jätteskoj, säger Johannes Amritzer, ledare för Mission SOS.

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 aug 2015

Tanken på att starta upp ett arbete i Malmö väcktes under en bönehelg i SOS Church i Stockholm för två år sedan, förklarar Amritzer.

– Det var då flera personer i församlingen som kände att vi måste plantera en dotterförsamling i Malmö. Efter det var vi nere och gjorde en bönevandring och kände oss för och sedan har flera i församlingen upplevt en personlig kallelse till Malmö.

Fem familjer har oberoende av varandra pratat med församlingsledningen och sagt att de tror att Gud vill att de ska flytta till Malmö och starta en församling.

– Flera av dem hade vaknat på natten och hört en röst som sagt att de ska flytta till Malmö. Då förstod vi att det här är något som Gud gör, som vi inte vågar ställa oss i vägen för, berättar Amritzer.

När Mission SOS under sommarens missionskonferens gjorde en insamling för arbetet i Malmö blev det ytterligare ett tecken på att de var i Guds plan.

– Vi blev helt chockade över hur mycket pengar som kom in, och det blev ännu en indikation som gjorde oss säkra.

Bland dem i församlingen som känt kallelsen till Malmö är Andreas och Jenny Jensen, barnpastorer i SOS Church.

– Då kände jag att när vi har ett stabilt pastorspar, då kör vi, säger Johannes Amritzer.

Ett par familjer har i sommar flyttat ner till Malmö, och fler är på väg.

– Totalt handlar det om tolv vuxna och en hel drös med barn, säger en upprymd Amritzer, som ser mycket fram emot hösten. I oktober åker han och församlingsledningen ner till Malmö för en Vision casting, en öppen kväll för alla intresserade där man kommer att berätta om visionen om den nya församlingen.

– Vi kommer att berätta om vår teologi och våra värderingar och hur verksamheten kommer att se ut på ett ungefär. Det här är så spännande, jag kan inte vänta tills dess.

Erfarenheter från tidigare församlingsplanteringar har lärt Mission SOS att det är bäst att börja i liten skala, så i starten blir det husförsamlingar som möts i hemmen.

– Det handlar om att nå grannar och personliga kontakter, att ägna sig åt människofiske och lärjungaträning, och när det finns en större grupp, på kanske 50-60 vuxna, då kan vi kanske hyra en restaurang och hålla gudstjänster i.

Nysatsningen har tagits emot väl av de etablerade församlingarna i staden, något som gläder Amritzer mycket.

– Det har varit fantastiskt roligt. Pastorn i pingstförsamlingen Europaporten ringde och bara jublade, och vårt team är inbjudet till en allekumenisk träff i september.
Långsiktigt hoppas Johannes Amritzer på en utveckling liknande den i Stockholm.

– När vi startade i Stockholm för sex år sedan var vi 25 personer. Nu har vi döpt drygt 300 nyfrälsta i city och fångat upp 600 vuxna som ser församlingen som sitt hem. Jag hoppas att det också blir en stark och livaktig församling i Malmö. Vi är alltid noga med att jobba utåtriktat och inte ta folk från andra församlingar.

Flera av dem som nu flyttar söder­ut till den nya församlingsplanteringen har en internationell bakgrund och Amritzer tror att de passar väl in i Malmö som präglas av en stor bredd av nationaliteter.

– Alla våra församlingar globalt är mångkulturella center och de stora grupper från Irak, Syrien, Latinamerika och Balkan som finns i Malmö passar oss bra. Som apostolisk församling handlar det om att multiplicera sig själv och föra vidare samma idéer och visioner som i Stockholm. Vi vill satsa mycket på flyktingar och fattiga människor.

Johannes Amritzer förklarar att ett bibelord ligger Mission SOS särskilt varmt om hjärtat.

– Det är från 1 Mosebok 30, när Jakob ber Laban om att få de spräckliga och prickiga fåren som lön. Det är vår bön också, att vi ska få dem som ingen annan vill ha.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Flera familjer från SOS Church i Stockholm flyttar nu till Malmö för att plantera en församling där, berättar Johannes Amritzer, ledare för Mission SOS. Foto: Privat

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...