Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mirakelvåg i Lakeland

Nyheter · Publicerad 09:46, 11 jul 2008

Mirakler på löpande band
i den nya Floridaväckelsen
Den här veckan har väckelsen i Lakeland pågått i precis 100 dagar. Kristna från hela världen strömmar till mötestältet, där den 32-årige evangelisten Todd Bentley står på plattformen kväll efter kväll.
Arne Winerdal har besökt Lakeland, Florida för att försöka ta reda på vad som drar världens blickar dit.
I dagens reportage beskrivs Todd Bentleys förkunnelse och mötesstil; det ovanliga är att alla gudstjänster samtidigt kablas ut i direktsänd tv runt hela jorden.


Todd Bentley, 32 år, gör ett hederligt intryck på den som lyssnar: en grabb med stormig start i livet som fick ett direkt tilltal från Gud när han som 22-åring jobbade på ett sågverk: "Du ska få vara med om en väckelse..."
Nu har Todd Bentley hela världens blickar på sig. Gudstjänsterna i mötesladan utanför Lakeland uppmärksammas runt hela jorden. Förutom direktsändningarna i tv kommer det folk från alla världsdelar – kväll efter kväll.
Den här torsdagskvällen börjar han med att berätta om helanden, som inträffat tidigare i mötesserien:
– Ett av fallen gäller en kvinna som fått skriftligt från sin läkare på att cancern i bukspottkörteln är borta.
– En annan kvinna med totalförstörda njurar hade bara några månader kvar att leva enligt läkarna. Men ett mirakel inträffade och nu är hon återställd.
För att ge extra tyngd åt fallet berättar Todd att kvinnans man är pressfotograf vid Los Angeles Times – en av USA:s största dagstidningar.Todd Bentleys armar är blåa av tatueringar; de sträcker sig långt upp på halsen. Han framträder i t-tröja och jeans. Han talar snabbt och engagerat utan att låta tillgjord. Todd etablerar omedelbart kontakt med sina lyssnare på ett sätt som skapar tilltro och en gnutta värme.
– Vi går igenom alla rapporter om helande med vår egen läkare, som finns i vårt uppföljningsteam. När någon hävdar att ett mirakel inträffat så vill vi att den personen går till sin egen läkare för att få en medicinsk verifikation av det som hänt.
– Vi behöver inte överdriva det Gud gör.
Sedan börjar kvällens förbönsstund redan innan Todd Bentley har börjat sin predikan.
– I dag har Gud visat mig att vi ska få se fyra exempel på mirakler – en blind som får sin syn tillbaka, en döv som börjar höra igen, en lam som börjar gå och en stum som börjar tala.
Todd Bentley tittar ut över den stora publiken. Han vänder sig samtidigt rakt in i tv-kamerorna.
– Kom fram hit till plattformen om du vill vara med om något av dessa mirakler, säger han.
Snart finns det en lång kö med människor som ringlar sig upp på plattformen. Todd frågar noga om vilken fysisk skada som var och en har. Sedan sätter han händerna vid tinningen på den hjälpsökande och sekunden därpå ramlar personen baklänges. Todds medarbetare finns på plats runtomkring – en fångar upp den som ramlar och lägger personen försiktigt på rygg, en annan skyndar sig att skyla kroppen med en filt.

Till att börja med ber inte Todd för de sjuka – åtminstone inte hörbart. Han blåser till i ansiktet på den hjälpsökande samtidigt som denne ramlar ihop. Det är ganska tyst i lokalen och inga upphaussade skrik eller hjärtskärande böner.
Efter en stund börjar Todd säga några ord i samband med förbönerna för de sjuka.
– Bli helad. Bang.
Så låter det medan han håller sina händer runt tinningen på den som begärt förbön.
En liten pojke med autism bärs fram av sin mamma.
– Låt den demoniska autism-anden försvinna, ber Todd medan mamman ramlar ihop med sin pojke över sig.
En femårig grabb som ännu inte börjat tala kommer strax därefter fram. Todd ber för både mamman och pojken, som ser förskrämd ut när han faller på golvet.
Todd Bentley blir alltmer ljudlig i sina böner. Men det är inte vanliga ord och fraser som uttalas. En lungskadad man får förbön med orden "pa, pa, pa" och faller ihop som de övriga i förbönskön.
Nästa förbönssökande får också en märklig förbön:
– Bang, bang, bang, dobibangbang, säger Todd i mikrofonen samtidigt som han vädjande säger: "Fixa det här, Gud!"

Hans uppträdande och språkbruk ger en lättsam, nästan uppsluppen stämning. En och annan skrattar till.
– Jag gillar verkligen mirakel. Det är så kul att se hur Gud helar människor, säger Todd med ett brett leende.
Den skämtsamma stämningen dominerar när Todd plötsligt kör hela sitt huvud rakt in i bröstkorgen på en av dem som söker förbön.
– Det var en helgad huvudknuff, säger han med ett skratt.
Samtidigt vill han se omedelbara resultat av kvällens förböner. "Märker du någon skillnad?" frågar han gång på gång de personer som sökt förbön.
Svaren varierar, men de flesta säger att det håller på att hända något. Kanske är hörseln tio procent bättre på det döva örat, någon börjar se grumligt i ett tidigare blint öga.
– Jag tror på progressivt helande, säger Todd. Det kan ta lite tid.
Plötsligt berättar någon att synen återvänt till 100 procent. Hela lokalen jublar. Todd frågar ivrigt vad det var som egentligen hände:
– Jag kände Guds tydliga närvaro, berättar personen som nu kan se på båda sina ögon.

Alla som söker hjälp har akuta problem, som sjukvården inte lyckats lösa på ett tillfredsställande sätt. De som ber om hjälp har stora förhoppningar på att Gud ska gripa in och göra ett underverk. För några verkar förbön vara ett sista halmstrå.
Hela förbönsverksamheten sker inför öppen ridå. Det är massor av folk i lokalen som följer händelserna sekund för sekund. Tv-kamerorna, som ligger i direktsändning via satellit, finns till och med uppe på scenen för att följa allt som sker i närbild.
Pastor Donovan Tinsley i pingstförsamlingen Destiny Church i St Augustine, Florida sammanfattar händelserna i Lakeland så här:
– När jag besökte gudstjänsterna i Lakeland upplevde jag Jesus på ett djupare och mer påtagligt sätt än någonsin tidigare. Trots att jag har massor av frågor om det som händer så vet jag att det är äkta.

Arne Winerdal
redaktionen@varldenidag.se

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...