Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

En av kistorna vid begravningen av offren efter fredagens bussattack. Foto: Amr Nabil / AP / TT

Minst sju kopter döda i bussattack i Egypten

Minst sju personer har dödats och många därtill skadats i en attack mot en buss i norra Egypten. I bussen satt koptiska kristna som varit på ett dop.

Nyheter · Publicerad 14:39, 4 nov 2018

En grupp beväpnade män öppnade eld mot bussen under dess resa på fredagen, berättar ärkebiskopen i staden Minya. Resenärerna var på väg tillbaka från ett dop i ett koptiskt kloster i staden, som ligger drygt 25 mil söder om Kairo, längs med Nilen.

Sex av offren var del av samma familj och ytterligare upp emot 18 skadades, varav flera barn.

Attacken ägde rum på nästan exakt samma plats som en annan attack förra året, där 28 kristna kopter dödades av islamister. Även där var offren på väg till ett kloster.

Några timmar efter dådet meddelade terrororganisationen IS via en av sina propagandakanaler att gruppen låg bakom attacken. Några bevis lades dock inte fram. Gruppen beskriver det som en hämndattack för att sex kvinnor greps av egyptisk polis tidigare i veckan — bland dem en dotter till den tidigare presidentkandidaten Khairat al-Shater, som också är högt uppsatt inom rörelsen Muslimska brödraskapet.

Efter attacken flydde gärningsmännen från platsen.

De kristna kopterna är en utsatt minoritetsgrupp i Egypten och har varit måltavla för flera dåd de senaste åren som jihadister har tagit på sig. Kopterna utgör ungefär en tiondel av Egyptens befolkning på totalt 96 miljoner människor.

I februari i år inledde den egyptiska militären en offensiv mot väpnade islamistiska grupper som huserar på Sinaihalvön. I den har runt 450 jihadister dödats, enligt arméns egna siffror.

Fredagens attack har fördömts av Saudiarabien; Iran, Förenade arabemiraten, Jordanien och Kuwait. EU beskriver dådet som en "skarp påminnelse om de säkerhetsutmaningar som Egypten står inför".

Attacker mot kristna kopter i Egypten

2017

December: Minst tio människor dödades av en beväpnad man som gick till attack mot besökare i en koptisk kyrka i Helwan-distriktet utanför Kairo. Terrorrörelsen IS tog på sig dådet.

Maj: Maskerade män stoppade en buss med kopter som var på väg mot ett kloster söder om Kairo och dödade omkring 30 personer. IS tog på sig dådet.

April: Två koptiska kyrkor, i Tanta och Alexandria, utsattes för bombdåd på palmsöndagen och sammanlagt 45 människor dödades. IS tog på sig dådet.

2016

December: 29 personer dödades i ett självmordsdåd nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo. IS tog på sig dådet.

Källa: AFP

Ockupationen som inte existerar

Israelkommentar Israelkommentar. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Men jag vill påstå att valet av terminologi säger minst lika mycket, om inte mer. Terminologi är...

Marcus Bloom, 40 år

Missionär. När evangelisten Marcus Bloom nu fyller 40 år firar han med en stor missionsfest. Hans passion är att predika för onådda folk och allt han önskar sig...

Paraskidåkaren Aaron Lindström litar på Gud

Radiosporten. Aaron Lindström är en av fyra paraidrottare som nominerats till Radiosportens pris Årets stjärnskott. Den 18-årige alpina skidåkaren vill inspirera...