Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Minst 80 döda i IS-dåd mot folklig protest

Minst 80 människor dödades och över 260 skadades när självmordsbombare genomförde en koordinerad attack mot en fredlig demonstration i den afghanska huvudstaden Kabul. Terrorrörelsen IS säger sig stå bakom dådet som spär på det redan spända läget i landet.

Nyheter · Publicerad 14:10, 24 jul 2016

Attacken av terrorgruppen är den värsta hittills i Kabul. Robert Brooks, säkerhetsansvarig för Svenska Afghanistankommittén i Kabul, säger att det var tre angripare som slog till mot demonstrationståget med deltagare från folkgruppen hazarerna. Två självmordsbombare oskadliggjordes av regeringsstyrkor, men den tredje lyckades utlösa en explosion som dödade omkring 25 personer.

– Trettio minuter senare var det ytterligare en explosion från en glassbil, säger han.

Enligt vittnen låg skadade människor på marken medan ambulanser försökte ta sig fram genom avspärrningarna. Sjukhusen blev snabbt överbelamrade och man vädjade om blodgivare på sociala medier.

De omkring 3 000 demonstranterna hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom provinsen Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier.

Dådet inträffade under talibanernas årliga sommaroffensiv i Afghanistan, men representanter för talibanerna förnekar inblandning.

– Talibanrörelsen var snabb med att förneka dådet. De vill inte ha någon etnisk splittring, säger Brooks.

Trots självmordsdådet fortsätter demonstrationen i den afghanska huvudstaden, och den lär fotsätta under söndagen, tror han.

Anders Fänge, ledamot i Svenska Afghanistankommittén, anser att IS mycket väl kan ligga bakom attentatet. Terrorgruppen vill etablera sig i landet och består bland annat av talibaner som kommit på kant med ledningen för talibanrörelsen.

– Det är troligt att det är IS och då är det ganska typiskt att man attackerar shiamuslimer. Hazarer är i överväldigande majoritet shiamuslimer, säger Fänge till TT.

Självmordsdådet spär på den redan oroliga situationen i landet och gör livet svårare för den redan hårt prövade civilbefolkningen. Även arbetet för den svenska biståndsorganisationen blir lidande.

– Det är en mer osäker och oförutsägbar situation än tidigare, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Afghanistans president Ashraf Ghani säger sig vara "djupt bedrövad" över terrordådet i Kabul, speciellt då attacken riktades mot civila som ville göra sin röst hörd.

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10