På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Minst 80 döda i IS-dåd mot folklig protest

Minst 80 människor dödades och över 260 skadades när självmordsbombare genomförde en koordinerad attack mot en fredlig demonstration i den afghanska huvudstaden Kabul. Terrorrörelsen IS säger sig stå bakom dådet som spär på det redan spända läget i landet.

Nyheter · Publicerad 14:10, 24 jul 2016

Attacken av terrorgruppen är den värsta hittills i Kabul. Robert Brooks, säkerhetsansvarig för Svenska Afghanistankommittén i Kabul, säger att det var tre angripare som slog till mot demonstrationståget med deltagare från folkgruppen hazarerna. Två självmordsbombare oskadliggjordes av regeringsstyrkor, men den tredje lyckades utlösa en explosion som dödade omkring 25 personer.

– Trettio minuter senare var det ytterligare en explosion från en glassbil, säger han.

Enligt vittnen låg skadade människor på marken medan ambulanser försökte ta sig fram genom avspärrningarna. Sjukhusen blev snabbt överbelamrade och man vädjade om blodgivare på sociala medier.

De omkring 3 000 demonstranterna hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom provinsen Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier.

Dådet inträffade under talibanernas årliga sommaroffensiv i Afghanistan, men representanter för talibanerna förnekar inblandning.

– Talibanrörelsen var snabb med att förneka dådet. De vill inte ha någon etnisk splittring, säger Brooks.

Trots självmordsdådet fortsätter demonstrationen i den afghanska huvudstaden, och den lär fotsätta under söndagen, tror han.

Anders Fänge, ledamot i Svenska Afghanistankommittén, anser att IS mycket väl kan ligga bakom attentatet. Terrorgruppen vill etablera sig i landet och består bland annat av talibaner som kommit på kant med ledningen för talibanrörelsen.

– Det är troligt att det är IS och då är det ganska typiskt att man attackerar shiamuslimer. Hazarer är i överväldigande majoritet shiamuslimer, säger Fänge till TT.

Självmordsdådet spär på den redan oroliga situationen i landet och gör livet svårare för den redan hårt prövade civilbefolkningen. Även arbetet för den svenska biståndsorganisationen blir lidande.

– Det är en mer osäker och oförutsägbar situation än tidigare, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Afghanistans president Ashraf Ghani säger sig vara "djupt bedrövad" över terrordådet i Kabul, speciellt då attacken riktades mot civila som ville göra sin röst hörd.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier