Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kopter i Kairo sörjer under en begravning 21 oktober efter att flera kristna skjutits till döds under en bröllopsfest dagen innan. Enligt Observatorium för religionsfrihet har 70 000 kristna dött för sin tro under 2013. Foto: Khalil Hamra/AP TT

”Minst 70 000 kristna dödade 2013”

Minst 70 000 kristna har dödats på grund av sin tro under 2013. Detta enligt den italienske sociologen Massimo Introvigne vid organisationen Observatorium för religionsfrihet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 30 dec 2013

Antalet kristna som dött för sin tro har sjunkit under 2013 jämfört med året innan, men antalet uppgår ändå till någonstans mellan 70 000 och 80 000. Det säger Massimo Introvigne i en intervju i Vatikanradion.
Hur antalet kristna martyrer beräknas har blivit omstritt på senare tid, då det ifrågasatts om det är riktigt att räkna med krigsoffer från exempelvis Kongo bland dem som dött för sin kristna tro. Italienska Observatorium väljer att inte inkludera dessa krigsoffer, men landar i sin beräkning ändå på att det rör sig om minst 70 000 kristna martyrer under året, förklarar Massimo Introvigne enligt österrikiska katolska nyhetsbyrån Kathweb.
– Jag tror att den värsta platsen är och förblir Nordkorea, säger Introvigne.
– Detta för att kristna dödas godtyckligt, men alltid med anklagelsen att de är kristna.

Han nämner också Nigeria, där islamistiska grupper som Boko Haram attackerar kristna, och det stora problemet med hädelselagstiftningar i exempelvis Pakistan, där kristna ofta anklagas för att ha hädat och därmed riskerar dödsstraff.

Påven Benediktus talade om de kristna martyrerna på Petersplatsen på annandag jul, då katolska kyrkan firar minnet av Stefanus, den första martyren som omnämns i Apostlagärningarna, rapporterar Vatikanradion.
Julens budskap är ingen "gullig saga", sade påven och påminde om att Jesu födelse i Betlehem var början på vägen till döden på Golgata, och om Jesu ord i Matteus 10 om att de troende ska bli hatade av alla för hans namns skull. Påven avslutade sitt tal med att be "martyrernas drottning Maria" om hjälp att dela samma ivriga tro som Stefanus och kyrkans alla martyrer.

Demokrat går mot ström – förbjuder sena aborter

USA. Louisiana är på väg att få en ny lag som förbjuder abort vid ”hjärtslagsgränsen”. Den som kommer skriva under lagen är delstatens demokratiske...

Kristersson utmanar S: Gör upp med antisemitismen

Politik. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet. – Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar...

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...