Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), till vänster, tillsammans med Ingrid Lomfors, generalsekreterare för Judiska församlingen, på kulturdepartementet i Stockholm. Flera ministrar har den senaste tiden mött religiösa ledare i samtal om samhällsutvecklingen. Foto: Christine Olsson / TT

Ministrar i möten med samfunden

Religion är inte längre något som regeringen kan hålla på armslängds avstånd. När hoten mot samhällskittet blir för stort gäller det att kroka arm med alla moderata krafter, även dem som finns inom de religiösa samfunden. Så skulle man kunna tolka det faktum att flera ministrar, senast även statsminister Stefan Löfven, på senare tid vinnlagt sig om att träffa kristna, judiska och muslimska företrädare.

Nyheter · Publicerad 10:29, 13 feb 2015

I bakgrunden pyr rädslan för attacker med islamistiska förtecken och oro för allt fler våldsamma utslag av antisemitism och islamofobi.

– Med den oro som finns i samhället i dag är trossamfunden helt nödvändiga. Det här är inget som politikerna kan ordna själva, utan det måste vi göra tillsammans och med civilsamhället, sa vice statsminister Åsa Romson (MP) enligt Upsala Nya Tidning när hon för en vecka sedan träffade Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén vid Teologifestivalen i Uppsala. Ärkebiskopen var snabb med att uppfatta signalerna.

– Jag anar nya tongångar, sa hon till tidningen.

– Tidigare fick vi ofta svaret att det offentliga rummet ska vara neutralt och att det religiösa skulle ske i det privata. Men nu har fler upptäckt att demokratin kan vara skör och att den hela tiden måste matas av värderingar som exempelvis den budkavle som vi från åtta religioner i Sverige lämnade till Alice Bah Kuhnke häromdagen med budskapet: Vi vill se ett slut på våldet – vägra hata.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har sedan början av året träffat företrädare för både judar och muslimer för att tala om hur deras säkerhet kan förbättras. Och i veckan bjöd statsminister Stefan Löfven in representanter för Sveriges kristna råd, Sveriges muslimska råd samt Judiska centralrådet – organisationer som hans regering samtidigt vill ge kraftigt sänkta statsanslag.

”Stefan Löfven klargjorde på mötet att han ser mycket allvarligt på utvecklingen i Sverige och att han vill ha en fördjupad dialog om hur regeringen tillsammans med trossamfunden kan intensifiera brobyggandet mellan olika grupper i samhället och mer konkret arbeta för demokrati och mot hatbrott”, skriver regeringen på sin hemsida. Det var första gången på åtta år som en statsminister träffar företrädare för de religiösa samfunden.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...