Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Ministern vill inte öppna Stasiarkiv

Vilka svenskar som var medarbetare till den östtyska säkerhetspolisen Stasi ska förbli hemligstämplat.Säpos arbete äventyras om uppgifterna släpps fria, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).

Nyheter · Publicerad 06:00, 18 feb 2011

Skälen för sekretess vägde tyngre än allmänintresset. Det menar Beatrice Ask, som vid en riksdagsdebatt på torsdagen varnade för följderna av att häva hemligstämplingen av vilka svenskar som samarbetat med Stasi.
– Det är viktigt att inte röja metoder och möjligheter för säkerhetspolisens arbete i framtiden, sade justitieministern.
Bland de svenskar som samarbetade med Stasi finns både poliser, säkerhetspoliser, journalister och politiker, avslöjade forskaren Birgitta Almgren i Världen idag nyligen.

Almgren har som enda forskare fått möjlighet att granska Säpos arkiv över svenska Stasi-medarbetare, under förutsättningen att inga namn röjs.

Enligt riksdagsledamot Sven-Olof Sällström (SD) kan hemligstämplingen vara samhällsfarlig. Per-soner som kan sitta på viktiga samhällspositioner kan vara under "otillbörlig påverkan" om någon känner till deras Stasikopplingar.
– Byken måste tvättas, sade han.
Justitieminister Beatrice Ask höll fast vid att skälen för sekretess väger tyngre än allmänintresset och hon menade att vi inte bör ha "för mycket konspirationsteorier om märkliga personer på viktiga poster".
Hon förklarade samtidigt att hon är öppen för en omprövning efter att Birgitta Almgrens rapport presenteras senare i vår.
I debatten deltog även Hans Wallmark (M), som jämförde med andra länder där liknande arkiv i stor utsträckning öppnats för allmänheten. Han konstaterade att viktiga samhällsintressen nu ställs mot varandra.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) har i en skriftlig fråga till justitieministern ifrågasatt sekretessen.
– Hemlighetsmakeriet är orimligt, Vi behöver göra upp med historien och inte sopa problematiska relationer till totalitära diktaturer under matten, säger han.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se


Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier