Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ministern vill inte öppna Stasiarkiv

Vilka svenskar som var medarbetare till den östtyska säkerhetspolisen Stasi ska förbli hemligstämplat.Säpos arbete äventyras om uppgifterna släpps fria, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).

Nyheter · Publicerad 06:00, 18 feb 2011

Skälen för sekretess vägde tyngre än allmänintresset. Det menar Beatrice Ask, som vid en riksdagsdebatt på torsdagen varnade för följderna av att häva hemligstämplingen av vilka svenskar som samarbetat med Stasi.
– Det är viktigt att inte röja metoder och möjligheter för säkerhetspolisens arbete i framtiden, sade justitieministern.
Bland de svenskar som samarbetade med Stasi finns både poliser, säkerhetspoliser, journalister och politiker, avslöjade forskaren Birgitta Almgren i Världen idag nyligen.

Almgren har som enda forskare fått möjlighet att granska Säpos arkiv över svenska Stasi-medarbetare, under förutsättningen att inga namn röjs.

Enligt riksdagsledamot Sven-Olof Sällström (SD) kan hemligstämplingen vara samhällsfarlig. Per-soner som kan sitta på viktiga samhällspositioner kan vara under "otillbörlig påverkan" om någon känner till deras Stasikopplingar.
– Byken måste tvättas, sade han.
Justitieminister Beatrice Ask höll fast vid att skälen för sekretess väger tyngre än allmänintresset och hon menade att vi inte bör ha "för mycket konspirationsteorier om märkliga personer på viktiga poster".
Hon förklarade samtidigt att hon är öppen för en omprövning efter att Birgitta Almgrens rapport presenteras senare i vår.
I debatten deltog även Hans Wallmark (M), som jämförde med andra länder där liknande arkiv i stor utsträckning öppnats för allmänheten. Han konstaterade att viktiga samhällsintressen nu ställs mot varandra.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) har i en skriftlig fråga till justitieministern ifrågasatt sekretessen.
– Hemlighetsmakeriet är orimligt, Vi behöver göra upp med historien och inte sopa problematiska relationer till totalitära diktaturer under matten, säger han.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se


Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier