På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ministern vill inte öppna Stasiarkiv

Vilka svenskar som var medarbetare till den östtyska säkerhetspolisen Stasi ska förbli hemligstämplat.Säpos arbete äventyras om uppgifterna släpps fria, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).

Nyheter · Publicerad 06:00, 18 feb 2011

Skälen för sekretess vägde tyngre än allmänintresset. Det menar Beatrice Ask, som vid en riksdagsdebatt på torsdagen varnade för följderna av att häva hemligstämplingen av vilka svenskar som samarbetat med Stasi.
– Det är viktigt att inte röja metoder och möjligheter för säkerhetspolisens arbete i framtiden, sade justitieministern.
Bland de svenskar som samarbetade med Stasi finns både poliser, säkerhetspoliser, journalister och politiker, avslöjade forskaren Birgitta Almgren i Världen idag nyligen.

Almgren har som enda forskare fått möjlighet att granska Säpos arkiv över svenska Stasi-medarbetare, under förutsättningen att inga namn röjs.

Enligt riksdagsledamot Sven-Olof Sällström (SD) kan hemligstämplingen vara samhällsfarlig. Per-soner som kan sitta på viktiga samhällspositioner kan vara under "otillbörlig påverkan" om någon känner till deras Stasikopplingar.
– Byken måste tvättas, sade han.
Justitieminister Beatrice Ask höll fast vid att skälen för sekretess väger tyngre än allmänintresset och hon menade att vi inte bör ha "för mycket konspirationsteorier om märkliga personer på viktiga poster".
Hon förklarade samtidigt att hon är öppen för en omprövning efter att Birgitta Almgrens rapport presenteras senare i vår.
I debatten deltog även Hans Wallmark (M), som jämförde med andra länder där liknande arkiv i stor utsträckning öppnats för allmänheten. Han konstaterade att viktiga samhällsintressen nu ställs mot varandra.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) har i en skriftlig fråga till justitieministern ifrågasatt sekretessen.
– Hemlighetsmakeriet är orimligt, Vi behöver göra upp med historien och inte sopa problematiska relationer till totalitära diktaturer under matten, säger han.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se


En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier