Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Minister varnar för "militant sekularisering" av Europa

En våg av "militant sekularisering" marginaliserar religionens roll i det offentliga livet. Det menar baronessan Warsi, Storbritanniens första kvinnliga muslimska minister. Hon kommer på onsdagen att ta upp sin syn på utvecklingen i Storbritannien och Europa med påven under ett besök i Vatikanen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 feb 2012

"Jag kommer att hävda att om vi ska skapa ett rättvisare samhälle måste människor känna starkare för sin religiösa identitet och ha en större trygghet i sin tro". Det skriver baronessan Warsi i en artikel i Daily Telegraph inför tisdagens avresa till Vatikanen, som hon besöker under två dagar tillsammans med sex andra brittiska ministrar.

"I praktiken betyder det att individer inte ska späda ut sin tro och att nationer inte ska förneka sitt religiösa arv", fortsätter Warsi i Daily Telegraph.
Baronessan Warsi är vice ordförande i Konservativa partiet . Hon är född i Storbritannien, men har pakistanska rötter och är muslim. Warsi menar att det kristna arvet är något positivt och har själv barn i en kristen skola.
Enligt baronessan Warsi behöver Europa "få starkare tilltro till sin kristendom". De kristna rötterna "skiner igenom vår politik, vårt offentliga liv, vår kultur, vår ekonomi, vårt språk och vår kultur", menar hon.
Warsi hävdar att det finns en djupgående intolerans i den militanta sekulariseringen: "Den demonstrerar drag som påminner om totalitära regimer – den förnekar människor rätten till en religiös identitet på grund av att vi är rädda för tanken på en mångfald av identiteter", skriver hon och lyfter fram exempel på intolerans: "När religiösa symboler inte får visas eller bäras i regeringsbyggnader, när stater inte ger bidrag till religiösa skolor och när religion marginaliseras och nedgraderas i den offentliga sfären."

Premiärminister David Cameron har tidigare markerat att kristendomen har en viktig roll i landet. Han sade i december förra året att Storbritannien är ett kristet land och "inte ska akta sig för att säga det".

Brittiska humanistförbundet BHA kallar Warsis utspel för "föråldrat, obefogat och splittrande".
"I ett alltmer icke-religiöst samhälle, som samtidigt får allt större mångfald, behöver vi en politik som betonar vad vi har gemensamt som medborgare snarare än vad som skiljer oss åt, skriver BHA:s direktor Andrew Copson i en kommentar.

Samtidigt som de brittiska ministrarna reser till Vatikanen visar en ny undersökning att de flesta kristna britter anser att religion inte ska påverka politiken. Enligt studien, som gjorts på uppdrag av den kände ateisten Richard Dawkins stiftelse för förnuft och vetenskap, säger nära tre fjärdedelar av britter som kallar sig kristna nej till religiöst inflytande över politiska frågor.

Missionskonferens för unga genomförs på 15-tal platser

Engage. Årets ungdomsinriktade missionskonferens Engage, lördagen den 7 november, kommer att äga rum på... lördag 31/10 12:00

Jeremy Corbyn stängs av efter rapport om antisemitism

Storbritannien. Den förre Labourledaren Jeremy Corbyn har blivit avstängd av partiet. Bakgrunden uppges vara hur... lördag 31/10 09:00

Herren och hoppet om ett liv i evighet, ansikte mot ansikte med honom, är värt allt!

Inför söndag Ps 126 Den kommande helgen smakar himmelskt, med både helgonen och vårt evighetshopp i fokus. Redan... torsdag 29/10 00:10