Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Minister angrep vårdnadsbidrag – i debatt om våld

När dödligt våld mot kvinnor debatterades i riksdagen i torsdags gick justitieminister Morgan Johansson (S) och MP-politikern Annika Hirvonen till attack mot förslaget om vårdnadsbidrag.

– Det anstår en justitieminister att hålla lite högre nivå i en debatt som behandlar ett så allvarligt ämne, kontrade KD-politikern Andreas Carlson.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 maj 2021

Straffskärpningar, integration och genuspedagogik var aspekter som diskuterades i torsdagens långa riksdagsdebatt om mäns våld mot kvinnor. Medan C-ledaren Annie Lööf pratade om ”patriarkala strukturer” och vikten av att förändra normer, talade SD-politikern Adam Marttinen om segregation och kulturer där våldsutsatta kvinnor inte uppmanas göra polisanmälningar.

Justitieminister Morgan Johansson valde ett annat spår – han fokuserade bland annat på det vårdnadsbidrag (barnomsorgspeng) som SD och KD vill införa för att möjliggöra för föräldrar att vara hemma lite längre med sina barn.

– Vad är det viktigaste för en kvinna som vill lämna sin man? Vad är det viktigaste hon då tänker på? sade Morgan Johansson och menade att svaret på frågan är ”försörjning”.

Enligt Morgan Johansson skulle ett frivilligt vårdnadsbidrag hindra kvinnor från att komma ut på arbetsmarknaden och därmed hindra dem från att lämna sina män.

Även MP-politikern Annika Hirvonen gick till attack mot vårdnadsbidraget och kallade det för ”hemmafrubidrag”.

Offensiverna mot vårdnadsbidraget fick M-politikern Johan Forssell att ryta ifrån.

– Vi har i dag en situation med våld i nära relationer där i realiteten 15 kvinnor mördas av sina män varje år, och justitieministern står återkommande och lyfter vårdnadsbidraget. Vi gör alla våra prioriteringar i den här debatten, sade han.

Även SD-politikern Adam Marttinen och KD-politikern Andreas Carlson reagerade på Johanssons tilltag.

– Jag tror inte att ett vårdnadsbidrag per automatik skulle resultera i att mannen börjar misshandla sin kvinna, sade Marttinen.

– Jag förstår att Morgan Johansson letar efter halmstrån i denna debatt för att komma in på frågan om egen försörjning och samtidigt försöka undvika det faktum att den regering han företräder lovade Europas lägsta arbetslöshet men att vi sjunker som en sten och går mot Europas högsta arbetslöshet, sade Carlson.

Precis som Johan Forssell tyckte han att det var befängt att ministern lyfte vårdnadsbidraget.

– Vi diskuterar en så allvarlig fråga som frågan om mäns våld mot kvinnor – fem kvinnor har mördats på tre veckor. Då låtsas [Morgan Johansson] som om det handlar om ett stöd till föräldrar för att de ska kunna vara hemma lite längre med sina barn om de tycker att det passar barnen bättre, sade han.

Han påpekade att många små barn inte trivs i förskolemiljö utan ”mår bra av att få lite bättre anknytning och av att få vara hemma några månader längre”.

– [Johansson] menar då: Får vi bara bort detta har vi löst problemet med såväl integrationen och arbetslösheten som mäns våld mot kvinnor. Det anstår en justitieminister att hålla lite högre nivå i en debatt som behandlar ett så allvarligt ämne som det vi debatterar i dag.

Vi har i dag en situation med våld i nära relationer där i realiteten 15 kvinnor mördas av sina män varje år, och justitieministern står återkommande och lyfter vårdnadsbidraget.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier