Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Miljöpartiet förnekade att bistånd går till terror

Diskussionen om biståndet till de palestinska områdena, vid Världen idags seminarium i Almedalen i förra veckan, blev stundtals tuff. Men Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt framhöll sig samtidigt som en stor israelvän och höll med om det mesta som sades om att pengar inte ska gå till terror, antisemitism och uppvigling till våld. Däremot förklarade han sig fullt nöjd med de kontroller som redan finns kring biståndet.

Nyheter · Publicerad 15:16, 8 jul 2018

Även om debatten om sakfrågorna stundtals blev hård, så fanns det även utrymme för visst samförstånd. Världen idags Almedals-seminarium om det palestinska biståndet fick bland annat ett par oväntade resultat.

När teologen och skribenten Annika Borg påtalade att Miljöpartiet vägrat träffa Israels dåvarande ambassadör inför valet 2014 sträckte Valter Mutt omedelbart ut en hand till ambassadör Ilan Ben-Dov, som fanns bland åhörarna.

– Det är inte min linje att inte träffa diplomatiska företrädare. Jag tar gärna en fika med Israels ambassadör om det finns tid efter detta, sa han.

Uttalandet fick en liten applåd och sågs som ett hoppfullt tecken i den erkänt dåliga officiella relationen mellan Israel och den svenska röd-gröna regeringen, där Miljöpartiet innehar biståndsministerposten.

– Att vi erkände Palestina som stat var för att om vi talar om en tvåstats-lösning så måste det finnas två stater, förklarade Valter Mutt angående det tillkännagivande hösten 2014 som kritiserats hårt av allianspartierna och som bidragit till att försämra relationerna till Israel.

Förutom Valter Mutt och Annika Borg hade även europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) inbjudits till seminariet, som fått titeln "Finansierar Sverige palestinsk terrorism?".

Denne försökte få Valter Mutt att medge att den svenska regeringen ställer för små eller eller inga villkor för de cirka 500 miljoner kronor som kanaliseras till palestinierna på Västbanken och i Gaza genom Sida, FN-organisationerna och Världsbanken.

– Det handlar om att ställa politiska krav och att vara beredd att frysa stödet om det behövs, sa Lars Adaktusson, som efterlyste en ny mellanösternpolitik med en översyn av biståndet till de palestinska områdena och tydligare stöd för Israel.

Valter Mutt, som flera gånger kallade diskussionen en "metadebatt", tyckte att indraget bistånd vore att "straffa en hel befolkning och göra läget ännu mer förtvivlat, så att det blir ännu lättare för terroristerna att hitta rekryter".

Framför allt avfärdade han uppgifterna om att det svenska stödet direkt eller indirekt skulle gå till terror, och sade sig lita på att uppgifter om eventuella misshälligheter får konsekvenser.

– Vad är det för dumheter om att vi stöder terror? utbrast han vid ett tillfälle.

I maj hade Valter Mutt med kort varsel ställt in en debatt om palestinabiståndet i SVT:s Aktuellt med Liberalernas partiledare Jan Björklund, som velat dra in stödet efter ett uttalande från den palestinske presidenten Mahmod Abbas, om judarnas skuld till Förintelsen.

Nu sade sig Valter Mutt inte känna till de uppgifter som förts fram under lång tid om att de palestinska skolböckerna för barn, som bland annat tas fram genom det svenskstödda FN-organet Unwra, uppviglar till våld och hat mot Israel.

Det ledde till att en åhörare lovade att skicka en rapport till Valter Mutt om innehållet i det senaste årets palestinska skolböcker. Och Valter Mutt utfärdade dessutom ytterligare ett löfte: att ta upp frågan om antisemitism i skolmaterial med den röd-gröna regeringen.

Det handlar om att ställa politiska krav och att vara beredd att frysa stödet om det behövs.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...