På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Mikael Oscarsson (KD). Foto: Samuel Björk

Mikael Oscarsson: Väldigt mörka moln där ute

– Det är inte becksvart, men det är väldigt mörka moln därute. Det säger Mikael Oscarsson om säkerhetsläget, i samband med konferensen Folk och försvar som avslutades på tisdagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 jan 2015

I och med fjolårets många incidenter med ryska bombplan som övar på svenska mål, ubåtsjakter och även det ryska agerandet i Ukraina har just säkerheten i närområdet till Sverige fått stå i fokus på konferensen mer än på många år.

Under året som gick ändrades också många politikers syn på säkerhetsläget och vilka intentioner Vladimir Putins Ryssland egentligen har med upprustningen av sin krigsmakt.

En effekt av den ändrade synen kom i mitten av december då regeringen beslutade att återinföra repmånaden.

"Omvärlden har förändrats i negativ mening", sade försvarsministern Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter då.

I praktiken innebär det att de runt 7 500 soldater som sedan 2004 genomfört värnplikt eller den frivilliga grundläggande militära utbildningen och är krigsplacerade kan komma bli kallade till repetitionsövningar.

Under årets Sälenkonferens kom också spridda besked från regeringen att man är beredda att inleda en utredning kring vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige.

Båda dessa förslag förde Kristdemokraterna fram redan under våren 2014.

Mikael Oscarsson är Krist­demo­kraternas försvarspolitiske talesperson. Han ser det som positivt att man får gehör för sin försvarspolitik såväl inom Alliansen som hos regeringen.

– Det är väldigt bra och roligt att det anammas av regeringen, säger Oscarsson till Världen idag. Han påpekar att det nu är viktigt det kommer i gång under 2015 och att det också blir rejäla repetitionsövningar.

– Det handlar om värnpliktiga som gjorde sin värnplikt för kanske tio år sedan som nu måste bli uppdaterade, säger Mikael Oscarsson.

En annan sak som måste till är beredskapskontroller, menar han. Att de soldater som är krigsplacerade åker ut till den plats där man ska utföra sin uppgift, kontrollerar om materielet finns tillgängligt eller hur lång tid det tar att få fram det.

– Till exempel så står det 1 000 fordon i kö för att repareras och man räknar med att det kommer att ta ett år att halvera den kön, konstaterar Mikael Oscarsson.

Soldatförsörjningssystemet är ett tredje skavsår som måste behandlas.

– Vi behöver belöna soldater som stannar kvar, för nu har vi för mycket avhopp. I Sverige bygger försvaret på frivillighe, men i takt med att verkligheten försämras i princip för varje månad som går så måste vi se över organisationen. Se till att vi har rätt personer på plats och tillräcklig tillströmning, säger Oscarsson, som gärna ser att Sverige kan sträcka sig till att kombinera frivillighet med plikt, detta utan att helt gå tillbaka till det gamla värnpliktssystemet som togs bort 2010.

I allt detta ligger den ekonomiska frågan som en blöt filt över försvaret och politikerna och Oscarsson menar att det är viktigt att inte ha bara ett långt perspektiv.

– Det ord jag har fört fram under konferensen i olika tal och seminarier är just "närtid". Vi kan inte ha ett perspektiv på tio eller 20 år utan vi måste komma fram till vad vi gör i år, 2016 och 2017.

När det gäller finansieringen så pågår samtal mellan regeringen och allianspartierna.

– Vi får se vad det mynnar ut i. Förhoppningsvis kan vi göra en överenskommelse och det ser vi positivt på. Situationen är sådan att vi måste få tillskott till försvaret och det kan inte bara ske på 2020-talet utan även under nästkommande år, säger Oscarsson.

På måndagen öppnade utrikesministern Margot Wallström (S) för att utreda ett eventuellt medlemskap i försvarsalliansen Nato och det glädjer Mikael Oscarsson.

– Natofrågan är något vi inte kan smita ifrån. Medlemskap löser givetvis inte alla problem, men även om vi gör alla tillskott vi vill till försvaret, så kommer det ändå inte räcka till för att stå på egna ben. Nu behöver det analyseras och presenteras för hela svenska folket, inte bara en liten elitgrupp, säger Oscarsson och påpekar att opinionen för ett Natomedlemskap har ökat markant det senaste året.

Mikael Oscarsson har under lång tid talat om synen på den ryska upprustningen och vad den kan komma få för betydelse och han konstaterar att det nu visar sig: De har förmåga att göra stora militära operationer och tröskeln till att ta till vapen har sänkts.

– Tyvärr har jag fått mycket mer rätt än vad jag från början kunde ana. Det är inte becksvart, men det är väldigt mörka moln där ute och då måste vi agera.

Hur kommer det sig att ledande politiker kunnat blunda för utvecklingen?

– För mig är det ofattbart och man kan nog skriva uppsatser och avhandlingar om detta i framtiden, om hur så många, så länge, kunde förneka utvecklingen. Att totalt inte vilja se utvecklingen som den är; att den under lång tid gått åt fel håll i Ryssland, säger Mikael Oscarsson.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier