Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Migrationsverkets svar om kristna boenden

Nyligen sände ledaren för den syrisk-ortodoxa kyrkan ett brev där han vädjade till Sverige att öppna kristna asylboenden. Svaret från Migrationsverket är ett vänligt nej.

Nyheter · Publicerad 14:26, 23 mar 2016

Patriark Mor Ignatius Afrem II adresserade bland andra Migrationsverket och justitieminister Morgan Johansson (S). Han skrev bland annat: ”Ett asylboende för kristna och andra asylsökande är ett nödvändigt måste. Vi vädjar till er att starta ett sådant och ge ordet asyl tillbaka dess rätta betydelse, skydd och trygghet.”

Svaret från Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket, är artigt och han går igenom de olika åtgärder som man arbetar med för att inte konflikter ska uppstå; fler boenden, mer utrymme, tydliga regler och polisiära insatser vid problem. Men när det kommer till särskilda boenden för kristna är svaret nej.

Danielsson skriver: ”Ett stort problem är att vi genom att separera människor på grund av religion eller etnicitet skulle strida mot just de principer och värderingar som är centrala för svenskt samhälle och vår demokrati.”

Det enda nya som framkommer i Danielssons brevsvar är att Migrationsverket undersöker möjligheterna att erbjuda individer som utsatts för kränkningar ett särskilt skyddsboende.

”Dessa boenden skulle vara öppna för vem som än behöver en säker plats oavsett nationalitet och religiös tro”, skriver han och understryker att också han ser kristnas utsatthet som en viktig fråga.

"Jag delar er djupa oro för kristna och andra offer för den pågående förföljelsen av religiösa minoriteter i Mellanöstern, som nu erkänts som folkmord av Europaparlamentet".

Världen idag har tidigare också berättat om en pågående dialog mellan Sveriges kyrkor genom Sveriges kristna råd och Migrationsverket om att öppna för så kallade följeslagare, troende personer som kan finnas tillgängliga på asylboendena för att medla och skapa trygghet.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00