Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Michael W Smith bjöd nyligen på en lovsångskonsert från sitt hem. På bilden uppträder han på Dove Awards-galan i Nashville 2019. Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Michael W Smith bjöd på lovsångskonsert från hemmet

Med lovsång, bibelord, nyskrivna sånger och hoppfulla hälsningar vill kristna artister nu sprida ljus under coronakrisen. Dessutom gör Michael W Smith en översättning av en populär lovsång för att stötta Italien, som drabbats hårt av coronaviruset.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 mar 2020

Coronakrisen har lamslagit en hel värld och har även drabbat musikbranschen hårt. Över hela världen är turnéer, shower och festivaler inställda, och i USA är exempelvis stora turnéer med kristna artister som Toby Mac, Lauren Daigle och Mercy Me inställda eller uppskjutna.

Men de inställda spelningarna har fått många kristna artister att ta till nya grepp. Under helgen bjöd exempelvis Michael W Smith, som har över två miljoner följare på Facebook, på en timme lång lovsångskonsert – direktsänd via Facebook från hemmet i Franklin.

– Var du än befinner dig vill vi att du sjunger med oss, sade han och inledde med lovsången ”Set a fire”.

Dagen efter hade livesändningen över 1,2 miljoner visningar. På sitt Instagramkonto har Michael W Smith även visat ett klipp av en italiensk översättning av den omåttligt populära lovsången ”Way maker”, en version som Smith har gjort tillsammans med sångerskan Vanessa Campegna för att ge stöd till det hårt coronadrabbade landet.

– Jag älskar er, Italien. Jag gör något speciellt för er, säger han i ett klipp på sitt Instagramkonto.

Men många fler artister har passat på att framföra konserter från hemmet. Exempelvis har Jeremy Camp på sin Facebooksida lagt upp ett klipp där han framför en nyskriven låt som han skrivit med anledning av just coronaviruset.

– Gud gav mig en ny sång i dag. Han är där i varje hjärtesorg, förvirring, rädsla, i allt detta. Han är trofast varje gång, säger Jeremy Camp i klippet, som i skrivande stund delats över 77 000 gånger.

Personer som Kari Jobe, Matt Maher och Jon Foreman har också bjudit på liveframträdanden från sina hem. Matthew West skämtar om att han gjorde en ”utsåld konsert” med sina föräldrar, fru och barn närvarande. Liknande bjuder bandet Leeland på lovsång tillsammans med deras föräldrar, och Phil Wickham bjuder på den nyskrivna sången ”Battle belongs”.

Amerikanska nykomlingen Cochren & Co bjuder också på spelningar från hemmet, detta under namnet ”The tour of my house tour”, där han gör spelningar bland annat från badrummet, vardagsrummet och garaget.

De senaste dagarna har sociala medier svämmat över av initiativ som dessa.

– Låt oss bli påminda och uppmuntrade att fortsätta be för alla som lider av och slåss mot det här galna viruset, hälsar artisten Steven Curtis Chapman i ett liveklipp på sitt Instagramkonto.

Gud gav mig en ny sång i dag. Han är där i varje hjärtesorg, förvirring, rädsla, i allt detta. Han är trofast varje gång.

Hyllningarna kom nämligen till slut, när sanningen segrade.

Samhällskrönika Fler och fler över hela världen, inklusive inuti Kina, lär nog komma att ställa frågor om vad det... tisdag 7/4 00:00

Systemet hänger ihop – men en dag ska det dömas

Ledare Skakningarna i coronapandemins spår fortsätter. Inte minst är det våra jobb och vår försörjning som... tisdag 7/4 00:00

Mediaprofil misstror Skolverket

Värdestrid. PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50

Kyrkan kan inte försvara den fria aborten

Ledare Grunden för den kristna inställningen i abortfrågan är den skapelsesyn och människosyn som... lördag 4/4 00:00