Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Förbundskansler Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber

Merkel: Nej till könsneutral nationalsång

Förbundskansler Angela Merkel vill inte att Tysklands nationalsång ska göras om och bli könsneutral. – Kanslern är väldigt nöjd med vår fina nationalsång som den är i sin traditionella form och ser inget behov av ändringar, säger hennes talesperson Steffen Seibert.

Nyheter · Publicerad 16:26, 5 mar 2018

Krav på sådana ändringar har höjts inom Merkels nya koalitionspartner, socialdemokratiska SPD. Tysklands motsvarande jämställdhetsombudsman Kristin Rose-Möhring (SPD) har i ett brev till det departement som ansvarar för familjefrågor föreslagit att byta ut manliga pronomen och referenser i "Deutschlandlied", Tysklandssången, som varit nationalsång sedan 1922.

Bland annat vill hon att "Vaterland" (fädernesland) blir hemland och att "broderligt med hjärta och hand" byts ut mot "modigt med hjärta och hand".

Sångens text ändrades senast 1991, efter den tyska återföreningen.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...