Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Meriam Ibrahim tillsammans med sina två barn. Foto: AP Photo/TT

Meriam fri från fängelset

Meriam Ibrahim har släppts från fängelset. Det rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN som hänvisar til kvinnans advokat.

Nyheter · Publicerad 16:36, 23 jun 2014

Meriam Ibrahim dömdes tidigare i år till döden av en sudanesisk domstol efter att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro. Nu har hon släppts från fängelset, rapporterar flera medier, däribland nyhetskanalerna CNN och Sky News.

– Meriam släpptes för ungefär en timme sedan, sade advokaten Mohanad Mustafa till nyhetsbyrån AFP.

Meriams dödsdom sköts upp två år så att hon skulle kunna ta hand om flickan Maya som hon födde i fängelset. Sedan tidigare har hon också en son, Martin, som har vistats i fängelset med henne. 

– Interpellationsdomstolen gav order om att hon skulle bli frisläppt och att det tidigare domsutslaget skulle upphävas, rapporterar Sudans nyhetsbyrå SUNA.
Enligt advokaten har Meriam förts till en okänd plats för att kunna vara i säkerhet.

Fallet med den 27-åriga, då gravida, kvinnan som dömdes till döden har upprört hela världen och även på hemmaplan har domen uppmärksammats i media.

I Sverige uppvaktades Sudans vice ambassadör i Stockholm av riksdagsledamoten Desirée Petrus och frikyrkopastorerna Stanley Sjöberg och Merzek Botros.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...