Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Meriam Ibrahim tillsammans med sina två barn. Foto: AP Photo/TT

Meriam fri från fängelset

Meriam Ibrahim har släppts från fängelset. Det rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN som hänvisar til kvinnans advokat.

Nyheter · Publicerad 16:36, 23 jun 2014

Meriam Ibrahim dömdes tidigare i år till döden av en sudanesisk domstol efter att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro. Nu har hon släppts från fängelset, rapporterar flera medier, däribland nyhetskanalerna CNN och Sky News.

– Meriam släpptes för ungefär en timme sedan, sade advokaten Mohanad Mustafa till nyhetsbyrån AFP.

Meriams dödsdom sköts upp två år så att hon skulle kunna ta hand om flickan Maya som hon födde i fängelset. Sedan tidigare har hon också en son, Martin, som har vistats i fängelset med henne. 

– Interpellationsdomstolen gav order om att hon skulle bli frisläppt och att det tidigare domsutslaget skulle upphävas, rapporterar Sudans nyhetsbyrå SUNA.
Enligt advokaten har Meriam förts till en okänd plats för att kunna vara i säkerhet.

Fallet med den 27-åriga, då gravida, kvinnan som dömdes till döden har upprört hela världen och även på hemmaplan har domen uppmärksammats i media.

I Sverige uppvaktades Sudans vice ambassadör i Stockholm av riksdagsledamoten Desirée Petrus och frikyrkopastorerna Stanley Sjöberg och Merzek Botros.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...