Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Mer tid hemma kan drabba utsatta barn

I orostider tar många till flaskan för att döva sin ångest. För de tusentals barn som redan lever med missbruk i sin närhet kan familjens ökade vistelse i hemmet leda till ett svårt lidande. ”Mardrömsscenario”, menar organisationen Trygga Barnen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 apr 2020

Världshälsoorganisationen WHO har nyligen gått ut med en uppmaning att avstå alkohol och på flera platser runt om i världen införs nu förbud och begränsningar.

I Sydafrika vädjar regeringen till medborgarna att hålla sig nyktra under den nedstängning av samhällsfunktioner som beordrats. Ingen alkohol kommer att finnas till försäljning och alkohol får inte transporteras, skriver Accentmagasin.

På Grönland har flera orter infört förbud mot alkohol för att skydda barn i hemmen.  

I Australien har pubar, barer och klubbar fått stänga. Samtidigt varnar experter för alkoholbunkring och att ångest och isolering till följd av coronaviruset riskerar att leda till ökad användning av alkohol och cannabis, rapporterar Accentmagasin.

I Sverige har försäljningen på Systembolaget ökat efter coronavirusets utbrott, dock är det oklart om den totala alkoholkonsumtionen ökat eller om den förflyttat sig från restauranger och barer till hemmen.

Just att det dricks mer i hemmen är något som oroar barnskyddsorganisationer. I en debattartikel i Expressen beskriver Trygga Barnen nuvarande situation som ett mardrömsscenario.

”Ungar som tidigare kanske oroat sig för julsupandet, befinner sig, just nu, mitt i en pågående coronafylla”, skriver representanter för stiftelsen.

”Alkoholkonsumtionen förändras när samhället hamnar i kris. Motboken är ett lysande bevis på det. När svenskens alkoholintag begränsades och registrerades sjönk misshandeln av barn och kvinnor drastiskt”.

Om alkoholkonsumtionen ökar med en liter per person och år innebär det ungefär 30 000 fler misshandelsfall per år, skriver man och hänvisar till en rapport från 2017.

Trygga Barnen vill att samhällets institutioner och barnomsorg hålls öppna för att ge utsatta barn en fristad i vardagen.

Även pingstledaren Daniel Alm har lyft problemen som alkoholen skapar.  

”Borde vi inte ha begränsningar av alkoholförsäljning nu när vi begränsar så mycket annat? Det känns inte bra att dysfunktionella hem där otrygghet redan råder ska leva isolerade i denna situation. Dessutom är omdömet sämre med alkohol i kroppen med risk för onödig smittspridning”, skriver han på twitter och fortsätter:

”Jag vet att jag framstår moralistisk och stereotyp som en hycklande pingstvän. Men det är extrema belastningar nu, vi måste vara försiktiga. Ikväll ber jag till Gud för de som finns i missbruks- och våldsmiljöer i hemmet”.

Borde vi inte ha begränsningar av alkoholförsäljning nu när vi begränsar så mycket annat?

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50