Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Pfizers och Modernas vaccin mot covid-19 ska granskas efter att 7 200 kvinnor uppgett att de fått menstruationsrubbningar efter vaccinering. Foto: Johan Nilsson/TT

Menstruationstörning efter vaccinering ska granskas på nytt

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ska återigen utreda menstrautionsrubbningar efter vaccinering mot covid‍-‍19. Det handlar både om kraftiga menstruationer och utebliven menstruation.

Nyheter · Publicerad 12:18, 14 feb 2022

Det är vaccinerna Comirnaty (Pfizer/Biontech) och Spikevax (Moderna) som ska granskas, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Detta sker efter att rapporter om menstruationsrubbningar kommit in till myndigheterna, samt ”ny information som publicerats”.

I Sverige har över 7 200 kvinnor hittills rapporterat menstruationsrubbningar efter covid-19-vaccinering.

EMA:s vetenskapliga kommitté, PRAC, ska nu genomföra en grundlig utvärdering av alla tillgängliga data, vilket omfattar såväl spontana rapporteringssystem som kliniska prövningar och publicerad litteratur.

Vid en tidigare granskning drogs slutsatsen att det inte finns ett troligt orsakssamband mellan mensrubbningar och vaccination mot covid-19.

”I detta skede är det ännu inte klart om det finns ett orsakssamband mellan covid-19-vaccinerna och rapporterna om kraftiga menstruationer eller amenorré (utebliven mens). Det finns heller inga bevis som tyder på att covid-19-vacciner påverkar fertiliteten”, skriver EMA.

Att mensen rubbas är mycket vanligt och kan ha en mängd olika förklaringar, som stress, trötthet eller underliggande medicinska tillstånd, skriver EMA. Det finns även rapporter om menstruationsrubbningar efter infektion med covid-19.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00