Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Norska kyrkan har nu öppnat upp för samkönade par att vigas i kyrkan, något som väcker stark kritik. Bilden visar en norsk kyrka i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Medlemsflykt när Norska kyrkan viger samkönade

Förra veckan vigdes det första homosexuella paret i Norska kyrkan någonsin. Vigseln följde på att kyrkomötet i Norge nu har beslutat om en vigselordning för samkönade. Beslutet har lett till att hundratals medlemmar och flera profilerade präster lämnat kyrkan.

Nyheter · Publicerad 16:00, 6 feb 2017

Precis som i Sverige har beslutet i den Norska kyrkan föregåtts av en intensiv och het teologisk debatt kring huruvida kyrkan kan välsigna homosexuellt samliv eller inte. Men i början av förra veckan klubbades en vigselordning av Norska kyrkans beslutande organ, kyrkomötet, där också samkönade par för första gången i Norge inkluderas.

Reaktionerna var, minst sagt, skilda.

– Detta är dagen då en bön och en dröm går i uppfyllelse. Det är för många av oss värt ett stort firande, sade Gard Realf Sandaker-Nielsen till norska Dagen.
Han är ledare för Åpen Folkekirke som länge arbetat för den här förändringen.

– Jag kan inte vara med och införa en lära som enligt min syn går klart emot Bibelns ord, sade Rolf Mange Haukelind från Stavanger, i kyrkomötet, enligt tidningen.

Många talade också om behovet av att nu hitta en gemensam väg framåt eftersom debatten och beslutet inneburit en tydlig splittring i kyrkan. Precis som i Sverige finns löften om att präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par mot sin övertygelse ska slippa det.

Varje gång den norska kyrkan behandlat frågan om samkönade vigslar så har man sett en ny våg av utträden. Över 2 700 personer ska ha lämnat kyrkan i samband med debatten inför kyrkomötets beslut, uppger norska Dagen. Samtidigt ska drygt 300 ha klivit in som medlemmar i kyrkan under samma period.

I och med den nya ordningen tappar också kyrkan en rad profilerade präster runt om i landet. Den mest kända kritikern av att kyrkan nu öppnar för samkönade vigslar är Øivind Benestad. Han meddelade att han lämnar redan inför omröstningen när det stod klart att hans hållning skulle förlora.

– Att jag nu lämnar kyrkan är en konsekvens av att den nya läran fundamentalt bryter mot Guds ord om att äktenskapet är Guds ordning, sade han enligt tidningen.

Helge Standal, som kallats ”pionjärpräst” och varit med och startat ny församlingsverksamhet inom den norska kyrkan lämnar nu sin roll på orten Sykkylven.

– Kyrkorådet kunde ha använt sig av möjligheten att låta de som är präster i församlingen och socknen själva få bestämma om de ville införa den nya liturgin, men så har det inte blivit, konstaterar han för norska Dagen.

Kyrkliga vigslar av samkönade i Norden

2009 öppnade Svenska kyrkan för samkönade vigslar efter omfattande debatt.

I Danmark fattades ett liknande beslut 2012. Under det halvår då debatten var som mest intensiv kring detta i Danmark lämnade cirka 12 000 medlemmar den danska folkkyrkan.

I Finland antogs nyligen en lag om könsneutral äktenskapsbalk men finska kyrkan har ännu inte tagit ställning till hur man ska hantera frågan. Något beslut fattades inte vid kyrkomötet i höstas och de läger som är för respektive emot beskrivs som ungefär jämnstarka i nuläget. I maj möts man för nya förhandlingar men det är ännu oklart om något beslut kan fattas då.

2008 öppnade Island för kyrklig samkönad vigsel.

2016 fick även Färöarna en könsneutral äktenskapslag där dock kyrklig vigsel undantas.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00