Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Theresa May anländer till 10 Downing Street i London. Vill det sig illa för May kan det snart komma att bo en annan premiärminister i tjänstebostaden. Foto: Tim Ireland/AP/TT

May kan petas ikväll

Nyheter · Publicerad 11:50, 12 dec 2018

Det blir en förtroendeomröstning om den brittiska premiärministern Theresa Mays roll som partiledare i Konservativa partiet, rapporterar flera brittiska medier.

För att utlösa en förtroendeomröstning om Toryledaren krävs att minst 15 procent – eller 48 – av partiets parlamentsledamöter i underhuset begär en sådan. Den tröskeln har nu nåtts, konstaterar Graham Brady, som leder den så kallade 1922-kommittén som beslutar om sådana omröstningar.

Den kommer att ske redan ikväll, mellan klockan 19 och 21 svensk tid, uppger Brady. Rösterna kommer att räknas ihop direkt och ett uttalande utlovas kort därefter om utfallet.

För att sparka May från partiledarposten krävs att minst 158 av 315 av ledamöterna i underhuset röstar emot henne.

Även om May skulle klara sig i omröstning är hennes ställning ytterligare försvagad. Och om hon tvingas bort från partiledarposten med bara några månader kvar till brexit kan utträdet kompliceras ytterligare.

Mays inrikesminister Sajid Javid ger sitt ”fulla stöd” till premiärministern, trots beskedet om en förtroendeomröstning.

”Det sista vårt land behöver just nu är en ledarkamp inom det Konservativa partiet. Det kommer att ses som egoistiskt och fel. Premiärministern har mitt fulla stöd och är bästa person att se till att vi lämnar EU den 29 mars”, skriver Javid på twitter.

Inrikesministerns stöd är extra intressant med tanke på att Javid själv flitigt nämnts som en av de starkaste kandidaterna till att ta över Mays jobb, om hon skulle tvingas bort.

Förtroendeomröstning mot May

För att fatta beslut om en förtroendeomröstning om partiledaren krävs att 15 procent av de konservativa ledamöterna i parlamentets underhus skriver under ett brev till ordföranden i partiets så kallade 1922-kommitté. Tories har 315 medlemmar i underhuset, alltså krävs 48 ledamöter för att utmana Mays ledarskap.

Vid en omröstning, som är hemlig, krävs att partiledaren får 50 procent av rösterna från partiets parlamentsledamöter för att få sitta kvar.

Om May vinner en eventuell omröstning kan hon inte tvingas till en ny förtroendeomröstning förrän om tidigast ett år.

Om hon förlorar måste hon lämna partiledarposten och förväntas även lämna jobbet som premiärminister.

En del politiska bedömare anser att Mays ställning blir så svag att det blir svårt för henne att stanna på sin post om fler än 100 Toryledamöter röstar emot henne.

Källa: BBC

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...