Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Efter starka protester backar nu snabbmats-kedjan Max från beslutet att märka elva av sina produkter med Djurens rätts veganmärkning ”100 procent veganskt”. Foto: Leif R Jansson/TT

Max bryter samarbete med Djurens rätt

Det planerade samarbetet mellan hamburgerkedjan Max och organisationen Djurens rätt blev kortlivat. Max drog sig ur bara några dagar efter tillkännagivandet, efter en storm av kritik.

Nyheter · Publicerad 14:33, 12 mar 2019

Det var förra onsdagen som Max och Djurens rätt presenterade sitt nya samarbete. Elva produkter i hamburgerkedjans sortiment skulle märkas med Djurens rätts veganmärkning ”100 procent veganskt”, som enligt Djurens rätt används av omkring 50 olika företag.

Men kritiken mot samarbetet blev hård, inte minst bland lantbruksorganisationer, och bara två dagar senare meddelade Max att planerna skrotats.

”I vår dialog med dem som ligger bakom märkningen, Djurens rätt, har det varit mycket tydligt att de tar starkt avstånd från olagliga aktiviteter. Vi har dock ändå landat i att avbryta just den här veganmärkningen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef i Max Burgers. 

Många kritiker till samarbetet hänvisade till den senaste tidens reportage om Djurens rätt i SVT. Där sägs det att flera personer anställda av Djurens rätt tidigare begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

– Det är en brist på logik. SVT:s granskning visar ju att anställda på Djurens rätt är dömda för brott. Det är svårt att lita på en sådan organisation, sade Palle Borgström på Lantbrukarnas riksförbund, till SVT Nyheter.

”Jag undrar om Sveriges bönder verkligen kommer fortsätta sälja kött till en kund som aktivt stödjer utomparlamentarisk våldsbejakande aktivism mot bönder,” skrev bloggaren Rickard Axdorff i Lantbrukets affärstidning.

Djurens rätt har anmält SVT-reportaget, som man anser vara grovt missvisande, till granskningsnämnden för radio och tv.

”Vad det handlar om är tre personer som är anställda av organisationen i dag. Händelserna var öppna civil olydnads-aktioner, utan våld och hot, och de skedde för 15-20 år sedan. Det var innan någon av personerna var anställda på Djurens rätt,” skriver organisationen på sin hemsida

Vad gäller hamburgerkedjans beslut att avbryta samarbetet kring vegomärkningen, anser sig Djurens rätt vara utsatt för ett samordnat drev.

”Det har under början av året skrivits mycket om djurrättsaktivism och oacceptabla metoder, som används av en väldigt liten grupp andra djurrättsaktivister. Det finns de som vill koppla Djurens rätt till de här metoderna, men det finns ingen som helst substans bakom detta”, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, i ett uttalande.

Nyligen drog sig Ica tillbaka som sponsor för Djurens rätts mässa Vegovision, efter ett reportage i Göteborgs-Posten om hur personer inom djurrättsrörelsen trakasserat och hotat lantbrukare.

Det är en brist på logik. SVT:s granskning visar ju att anställda på Djurens rätt är dömda för brott. Det är svårt att lita på en sådan organisation.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...