Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Martin Luther Kings brorsdotter tar strid för de ofödda

Martin Luther Kings brorsdotter Alveda King gör en dokumentärfilm som ska belysa ”sanningen bakom aborter” i USA. Hittills har Facebook stoppat annonser för filmen, men efter att King gått ut och berättat om IT-jättens förfarande häver Facebook nu blockeringen.

Nyheter · Publicerad 09:00, 26 jan 2018

”Roe v. Wade” är namnet på den dokumentärfilm som just nu produceras av Martin Luther Kings brorsdotter Alveda King. Namnet kommer från den rättegång som ägde rum i början av 70-talet och ligger till grund för USA:s lag om fri abort.

Filmen ska belysa ”den sanna oberättade historien” om abort i USA och historien om den rashygien som uppges vara sammankopplad med abortorganisationen Planned Parenthood.

För att finansiera filmen har filmbolaget bland annat försökt finna ”gräsrotsfinansiärer” genom annonser på Facebook. Men det har varit lättare sagt än gjort. Facebook uppges nämligen ha blockerat annonserna. Detta skriver Christian Post.

”Facebook har tagit bort våra annonser – de som vi har betalat för och för att inte tala om de icke-betalade. De vill inte att budskapet om aborternas orättfärdighet sänds ut och de försöker blockera det”, sa Alveda King då hon nyligen talade om religionsfrihet, enligt tidningen.

King refererade även till sin berömde släkting.

”Min farbror sa att orättvisa, var som helst, är ett hot mot rättvisa överallt. Jag vet att vi alla kan hålla med om det. Det är fel att ta en bebis liv i moderlivet. Det är fel att tysta rösterna från de människor som vill proklamera vår tro …”, sa hon.

Facebooks förfarande fick även kritik från medproducenten Jalesia McQueen.

”Det är skandalöst att Facebook utger sig för att vara opolitiska när de gång på gång har blockerat sidor med konservativ grund”, sa hon till nättidningen Breitbart.

Protesterna ser ut att ha gett resultat. Förra torsdagen meddelade Facebook att man har hävt blockeringen av annonser för ”Roe versus Wade”. I ett mejl till Christian Post skriver IT-jätten att prolife-annonserna tagits bort av misstag och att de nu är tillbaka.

Facebook meddelade även att alla administratörer för Roe versus Wade-sidan kommer återfå sina befogenheter efter att ”tillfälligt blockerats för spam-beteende”.

Enligt Christian Post är det inte första gången som Facebook blockerar konservativt innehåll. En populär sida med namnet ”Warriors for Christ” (Kristi krigare) ska ha tagits bort efter att sidan publicerat texter som var kritiska till homosexualitet, transsexualitet och abort.

Det är skandalöst att Facebook utger sig för att vara opolitiska när de gång på gång har blockerat sidor med konservativ grund.

Roe versus Wade

Roe versus Wade (Roe mot Wade) kal­las den rättegång som ligger till grund för USA:s abortlag. I rättegången, som ägde rum i början av 70-talet, stod Norma McCorvey – med alias Jane Roe – mot åklagaren Henry Wade. McCorvey, som var ogift och gravid, ville ha rätt att göra abort, trots att delstaten Texas då bara tillät abort om moderns liv var i fara. Wade-sidan lyfte fram fostrets rätt till liv.

Fallet togs så småningom till Högsta domstolen som slutligen dömde till Roes fördel. Jane Roe – eller Norma McCorvey – hann dock aldrig göra abort eftersom hon redan fött barnet när rättegången var över. Hon blev sedan kristen och hängiven pro-life-aktivist som försökte upphäva Roe-Wade-lagen.

Filmen Roe v. Wade uppges ta upp ”hur medierna ljög och hur domstolarna manipulerades för att släppa igenom den lag som sedan dess har dödat över 60 miljoner amerikaner”.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Känd ateist ville inte svara på frågor om islamism

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00