Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Marsch för ofödda i Linköping den 6 juni

En marsch för de ofödda kommer äga rum på nationaldagen i Linköping. – Vi har inte haft någon sådan här marsch sedan 90-talet, säger Livsvals ordförande Malin Schelin som kommer tala under eventet.

Nyheter · Publicerad 12:41, 1 jun 2018


Över 200 personer har hittills visat intresse för den Ja till livet-marsch som kommer gå av stapeln den 6 juni i Linköping. Det berättar Malin Schelin, ordförande för föreningen Livsval, som kommer att tala under dagen. Hon hoppas att fler ska ansluta sig.

– En sådan här marsch är en konkret handling som man kan göra för de ofödda. Vi kommer samman och visar att abortmotståndare inte är ”några få extremister”, som medierna framställer det som, utan att vi är många som tycker så här, säger hon. 

De som vill ansluta sig till marschen kommer att samlas vid resecentrum i Linköping mellan klockan 10.00 och 11.00. Under dagen kommer inte bara Malin Schelin att tala, utan även Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda.

Schelin tycker att det är hög tid att en ”marsch för livet” hålls i Sverige.

– Vi har inte haft någon sådan här marsch sedan 90-talet, säger hon.

Varför är det här en viktig fråga, enligt dig?

– I vårt land avhumaniserar vi 38 000 människor varje år. Jag anser att alla människor är skyldiga att stå upp för samvetet och värna livet på olika sätt. Vi behöver stå upp för de minsta som inte har något att säga till om, säger Malin Schelin.

Att vi i Sverige ”så oreflekterat genomför alla dessa aborter” och samtidigt ”tror att vi lever i sanning” kan inte accepteras, enligt Schelin.

– Vi har en röst och har möjlighet att använda den för andra. Så sitt inte bara och titta på serier och var rädd, utan gör något – kom igen! säger hon.

Initiativtagare till marschen är privatpersonen Plamen Najdenov som har skapat en Facebookgrupp för eventet. För Världen idag berättar han att han länge har haft ett engagemang för de ofödda.

– Abort bör bli en nationell angelägenhet. Det är en fråga som tystas ner, säger han.

Plamen Najdenov betonar att onsdagens marsch är partipolitiskt obunden och inte har som mål att påverka utgången i höstens val.

– Vi tycker att frågan måste upp till debatt igen. Det handlar om små människor som har rätt till liv. Detta faktum vill man inte veta av, säger han.

Ingen organisation står bakom årets marsch, men nästa år är planen att den ska arrangeras av Livsval.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...